Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Bespaar de onzin, tel tot twee

Dit is de Week van het Geld.

Het Platform Wijzer in Geldzaken zorgde gisteren op het Frederiksplein voor politiek incorrecte paarse ballonnen en verstrekte goedbedoelde adviezen om kinderen verstandig met hun zakgeld te leren omgaan.

Prinses Máxima verrichtte de opening van de geldweek en drukte schoolkinderen op het hart: „Sparen is belangrijk.”

Die boodschap is minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) ontgaan. Want morgen kunnen twee miljoen werknemers het spaarloon dat ze in de afgelopen vier jaar hebben opgepot, boetevrij van geblokkeerde rekeningen afhalen. In totaal 4,3 miljard euro komt dan beschikbaar voor besteding.

Deze sigaar uit de eigen werknemersdoos is te danken aan de laatste dag voor het zomerreces van de Tweede Kamer. De nieuw-rechtse partijen VVD, PVV en CDA kregen steun van de PvdA – toen nog in de race voor een kabinet – om zich geliefd te maken bij de gewone hardwerkende Nederlander. Onder het motto: cash is goed, de klant is kiezer, vrijvallend spaarloon bevordert het herstel van de economie.

De Jager wilde geen spelbreker zijn en nam het voorstel over.

Maar als er al sprake is van een consumptieve bestedingsimpuls, dan profiteren werknemers in China en de Verenigde Staten van de fiscale ontsparing. Ga maar na: zo’n extraatje is leuk voor de aanschaf van de nieuwste elektronica. Gemaakt in China met software uit Amerika. Leuk voor de wereldeconomie, dat wel.

Vrijgave van spaarloon helpt de Nederlandse banken niet om de nieuwe verhoogde kapitaaleisen te bereiken. De rente die ze op spaarloon vergoeden is extreem laag en geeft banken een ruime winstmarge. Werknemers doen er slim aan het spaarloon op te nemen en vervolgens bij dezelfde bank op een rekening met een hogere rente te zetten.

Maar wacht even, er speelt nog iets: paniek bij de pensioenen. De aankondiging dat veertien pensioenfondsen hun pensioenuitkeringen in 2011 moeten afstempelen, veroorzaakte grote politieke verontwaardiging. Schande!

De bevolking wordt gemiddeld ouder en werkgevers en werknemers hebben hun pensioenfondsen in het verleden gebruikt voor hun eigen belangen.

Als Kamerleden en de demissionaire minister van Financiën dan toch een verstandig gebaar willen maken, moeten ze afspreken dat het spaarloon gebruikt wordt om pensioenvoorzieningen vergrijzingsbestendig te maken. Niet nu extra geld uitgeven, de Nederlandse economie trekt echt wel aan omdat de wereldhandel weer groeit, maar sparen voor het pensioengat later.

Eén plus één is twee. Het is een boodschap die schoolkinderen uitstekend begrijpen.