Waarom ben jij de allermooiste van de hele wereld?

Correcties & aanvullingen Bij het verhaal ‘Waarom ben jij de allermooiste van de wereld?’ (maandag 13 september, Zin) is de fotocredit deels weggevallen. De correcte credit moet zijn: Foto Michel Szulc Krzyzanowski/Hollandse Hoogte.
Correcties & aanvullingen Bij het verhaal ‘Waarom ben jij de allermooiste van de wereld?’ (maandag 13 september, Zin) is de fotocredit deels weggevallen. De correcte credit moet zijn: Foto Michel Szulc Krzyzanowski/Hollandse Hoogte.

De Nederlandse fotograaf Michel Szulc Krzyzanowski plaatste in tien internationale kranten een advertentie waarin hij mensen opriep te reageren als zij van mening waren de allermooiste van de wereld te zijn.

Per land reageerden tussen de dertig en de veertig mensen. Met zijn team keek Szulc Krzyzanowski hoe serieus de respondenten waren en vervolgens heeft hij 120 mensen opgezocht om hen te portretteren en te spreken over hun schoonheid.

Szulc Krzyzanowski (61), geboren in Oosterhout, bezocht de Academie St. Joost in Breda en studeerde af aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch.

Sinds vijf jaar heeft de fotograaf geen vast adres meer. Krzyzanowski: „Ik heb gekozen voor een onthecht bestaan. Ik zwerf over de wereld en leef vanuit een koffer. Waarom? Omdat ik vanuit mijn gevoel redeneerde en merkte dat ik permanent op reis wil zijn. Spullen zorgen voor overlast. Ik wil bevrijd zijn van iedere vorm van materialisme. Ik heb niets. Nou ja, één pantalon en twee overhemden dan.”

Szulc Krzyzanowski werkte vier jaar aan het project, met hulp van mensen overal ter wereld. In Parijs stapte hij het kantoor van Le Monde binnen en daar zei men er alles aan te willen doen om het project te laten slagen. In Spanje vond hij een fotoagentschap dat meteen met hem aan de slag ging, zonder sponsoring of subsidie.

De fotograaf was zeer onder de indruk van de reacties van de mensen die hij gefotografeerd heeft. „Het zouden mensen kunnen zijn die bij jou om de hoek wonen. Heel gewone mensen. En die zeiden zulke prachtige dingen over wat schoonheid kan betekenen. Zo positief. Ik was daar diep van onder de indruk.”

In China wordt binnenkort een grote tentoonstelling geopend naar aanleiding van het project. De BBC maakt een documentaire over een van de geportretteerden in Frankrijk. Ook is er een boek verschenen waarin alle foto’s staan. Van de oplage worden 1.500 exemplaren gratis weggegeven. Maar niet meer dan één per persoon en er zijn quota per land. Volgens Michel Szulc Krzyzanowski is dit de meest democratische en effectieve manier om zijn boodschap wereldwijd te verspreiden.

Kijk voor alle informatie over project en boek op www.themostbeautifulpeople.org

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

Bij het verhaal ‘Waarom ben jij de allermooiste van de wereld?’ (maandag 13 september, Zin) is de fotocredit deels weggevallen. De correcte credit moet zijn: Foto Michel Szulc Krzyzanowski/Hollandse Hoogte.