Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Hoe het integratiedebat door de jaren heen bij alle grote partijen tot scheuringen heeft geleid. Ned.1, 18.15-18.40u.

Uitgesproken. Actualiteitenrubriek, vanavond verzorgd door de VARA, met reportage en gesprek over biobrandstof. Is het streven om in 2020 20 procent biobrandstof te gebruiken eigenlijk wel haalbaar en wenselijk?Ned.2, 20.25-20.55u.

Nieuwsuur. Het laatste nieuws over de kabinetsformatie en een reportage over de gevolgen van de bezuinigingen op de dagbesteding van psychiatrische patiënten. Ned.2, 22.00-23.00u.

PowNews. Het nieuws in een kwartier. Aandachtsgebieden: nieuws, sport, internet, media, economie en entertainment. Presentatie Dominique Weesie, verslaggeving Rutger Castricum. Ned.3, 22.50-23.10u.

praatprogramma

De wereld draait door. Anton Corbijn over zijn nieuwe film The American, Maarten van Rossem en Youp van ’t Hek over Wilders’ toespraak in New York en Hugo Borst, Geert den Ouden, Sander de Kramer en Emile Schelvis van zaalvoetbalvereniging ‘Wakker In Alles’ over de nieuwe documentaireserie WIA4. Jacqueline Govaert komt zingen.Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw & Witteman. Met onder anderen Claudia de Breij over haar voorstelling Hete Vrede.Ned.1, 23.00-23.55u.

Latenightshow

MaDiWoDoVrijdagshow. Paul de Leeuw en Filemon Wesselink ontvangen lingerieontwerpster Marlies Dekkers en zanger Xander de Buisonjé en ze bezoeken een pannenkoekenrestaurant.Ned.3, 22.00-22.50u.

informatief

Radar. Consumentenprogramma besteedt aandacht aan balansbandjes en legt uit wat er gebeurt als uw verzekeraar failliet zou gaan. Ned.1, 20.30-21.15u.

Thema-avond: iedereen kan internetten. Programma dat ouderen handiger met computers wil maken.Ned. 2, 20.55-21.45u.

Panorama: What the Pope Knew. In verband met het komende bezoek van de paus onderzoekt Fergal Keane hoe Benedictus, toen hij nog aartsbisschop van München en Freising was, omging met beschuldigingen van seksueel misbruik door geestelijken.BBC 1, 21.30-22.00u.

Onverwacht bezoek. Serie reportages over familieleden en vrienden die elkaar lang niet hebben gezien. Aflevering: Patagonië. Astraea Schriever reist naar haar nietsvermoedende dochter in Argentinië die daar met haar grote liefde en hun twee kinderen een nomadenbestaan leidt.Ned.1, 22.10-23.00u.

cultuur

Culture show special: The art of WW II. Presentator Alastair Sooke verkent de vaak vergeten geschiedenis van de Britse ‘renaissance’ tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij praat met overlevers van de Londense Blitz, fabrieksarbeiders en de ‘Land Girls’, die op het platteland werden ingeschakeld bij de voedselvoorziening. Zij waren het onderwerp van iconische schilderijen uit die tijd. Ook spreekt hij met hedendaagse oorlogskunstenaars over de uitdaging om kunst te scheppen in conflictgebieden.BBC 2, 20.00-21.00u.

muziek

NTR Podium: Vasily Petrenko. Registratie van de Vijfde Symfonie van Prokovjev, uitgevoerd op 17 april door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van gastdirigent Vasily Petrenko, die vaste dirigent is van het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra. Ned. 2, 23.55-1.00u.

documentaire

Damals nach der DDR. Serie over de gebeurtenissen na de val van de Muur. Aflevering: Freiheit und Auflösung. De plotselinge opening van de Berlijnse Muur op 9 november is een keerpunt in de Europese geschiedenis en een onuitwisbare belevenis voor het grootste deel van de Duitse bevolking. Persoonlijke verhalen over het eerste bezoek aan de andere kant, van het eerste zenuwachtige bezoek tot de verkoop van stukjes van de Muur. ARD, 21.00-21.45u.

WIA4. Eerste deel van een zesdelige documentaireserie over het vierde team van de Rotterdamse zaalvoetbalvereniging Wakker in Alles (WIA). Ned.3, 21,20-21.50u.

Document. Drieluik van Frans Bromet over de opvolging bij familiebedrijf Edmon Keukens. In de tweede aflevering stelt zoon Wouter een ultimatum. Hij wil meer taken en verantwoordelijkheden in de directie of hij stapt op.Ned.2, 23.00-23.55u.

radio

De avonden. Het dagelijkse cultuurprogramma bestaat vijftien jaar: ‘een van de laatste bastions van het vrije woord, met ruimte voor inhoud en diepgang in een tijd waarin radio strak geformatteerd en vaak op muzikale basis is onderverdeeld’. Ter gelegenheid van het jubileum dagelijks om 22.35u de serie Kamer in het Verleden waarin schrijvers verslag doen van een zesdaags verblijf in een drijvende bungalow, midden op het natuurgebied Lauwersmeer. Zonder e-mail, internet, mobieltje en twitter. Deze week is de schrijver Gerbrand Bakker aan de beurt. Radio 6, 21.02-23.02u.