Volleyballers missen EK voor het eerst sinds 1983

Het Nederlands volleybalteam ontbreekt volgend jaar voor het eerst sinds 1983 op het Europees kampioenschap. Estland versloeg Nederland gisteren in Rotterdam met 3-0 (25-21, 25-16 en 25-23). Vorige week verloor de ploeg van coach Peter Blangé al met 3-1 in Estland. De olympisch kampioen van 1996 glijdt steeds verder af. Na het missen van de wereldtitelstrijd ontbreken de Nederlandse volleyballers volgend jaar dus ook bij het EK. Hierdoor lijken de Olympische Spelen van 2012 nagenoeg onhaalbaar.

Het nietige Estland, 48ste op de wereldranglijst, bleek gisteren op weg naar het EK een onneembare horde. De ontgoocheling was groot bij de spelers en bij Blangé. Hoewel de oud-international zijn team opnieuw niet naar een groot toernooi wist te leiden, wilde hij daar nog geen conclusies aan verbinden. „Ik heb inmiddels geleerd om dat niet zo vlak na een wedstrijd middenin alle emoties te doen”,zei Blangé. „Emoties zijn een slechte raadgever. We gaan het allemaal eerst goed evalueren en dan zullen we bekijken hoe we verder kunnen gaan. Ik ben ergens aan begonnen en wil het dan ook tot het einde afmaken.”

Het is de vraag of er nog toekomst is voor Blangé als bondscoach. Sinds hij in 2006 het Nederlands team onder zijn hoede kreeg, heeft de ploeg echter wel mooie dingen laten zien. Bij het EK vorig jaar wonnen de mannen van Italië en dit jaar werd bij de terugkeer in de World League verrassend Brazilië verslagen. Maar bij belangrijke kwalificatietoernooien, zoals vorig jaar voor het WK en nu voor het EK, gaat het mis. De volleyballers waren gisteren tegen Estland veel te gespannen in het veld en maakten fout op fout.

„Soms is het voor mij ook moeilijk er een vinger achter te krijgen”, zocht Blangé naar een verklaring. „We hebben er de afgelopen maanden alles aan gedaan. De jongens hebben keihard gewerkt. Zuur dat ze daarvoor nu geen beloning krijgen. Toen ik er vier jaar geleden instapte, wist ik dat het moeilijk zou worden en dat we veel tijd nodig zouden hebben.”

De rol van de het volleybalteam op het internationale podium lijkt voorlopig uitgespeeld. De kans dat de ploeg zich in 2012 plaatst voor de Spelen is door het missen van zowel het WK als EK miniem geworden. Bij de titeltoernooien kunnen startbewijzen voor de olympische kwalificatietoernooien worden afgedwongen.

Ook op basis van de wereldranglijst lijkt deelname aan een olympisch kwalificatietoernooi niet haalbaar. Blangé trachtte positief te blijven: „Eens in de zoveel tijd kun je naar de ondergrens zakken. Dan heb je iets om aan te werken.” (ANP)