Vechtgala is een exportproduct

Vechtsportgala’s zouden criminelen aantrekken. Amsterdam wil een verbod. „Als mensen volgens de politie crimineel zijn, moet die ze oppakken.”

Over een lange catwalk lopen kickboksers op de boksring af. Stampende beats galmen door de Sporthallen Zuid in Amsterdam. Tijdens het ‘loopje’ kijken de vechters alvast dreigend naar de tegenstander, stompen ze op de maat van de muziek in de lucht of steken ze hun armen omhoog alsof ze al gewonnen hebben. Naast de catwalk staan viptafels.

Het publiek dat gisteren afkwam op kickboxgala It’s Showtime in Amsterdam bestond vooral uit mannen. Van alle nationaliteiten, met of zonder vriendin, gekleed in trainingspak, leren jack of een strak shirt over een gespierd lijf. Vaders hebben hun puberzonen meegenomen en soms kinderen.

Vanaf half vier volgen de tientallen gevechten elkaar snel op in de warme sporthal. Tussen het stompen en schoppen door raken de vechters verstrengeld in wat nog het meest op een innige omhelzing lijkt. Bloed is geen reden om te stoppen. Rond half zes slaat de kickbokser met de bijnaam The Predator zijn tegenstander tegen de vlakte. Hij blijft liggen... „acht, negen, tien”. De partij is voorbij.

Vorige week maakte burgemeester Eberhard van der Laan bekend dat hij af wil van dit soort kickboks- en freefightgala’s. Uit een onderzoek van de Amsterdamse politie is gebleken dat de organisatoren criminele connecties hebben of zelf crimineel zijn. Daarnaast fungeren de vechtwedstrijden volgens Van der Laan als „netwerkbijeenkomsten voor criminelen”. Hij wil met de Algemene Plaatselijke Verordening en de Wet Bibob (bruikbaar om louche ondernemers een vergunning te weigeren) de gala’s uit de stad bannen.

Van der Laan – net als zijn voorganger jurist – noemde geen namen van organisaties waar hij op doelde, maar wel de locaties waar zij hun feesten organiseren: de Amsterdam Arena, Sporthallen Zuid en de Passenger Terminal. Daar worden vechtfeesten georganiseerd door onder meer It’s Showtime (kickboxen) en Golden Glory (freefighting). Golden Glory is ooit opgericht door Ron Nyqfist, die nu een lange celstraf uitzit voor betrokkenheid bij moord.

Amsterdam verdient aan de gala’s, want alle drie de locaties zijn geheel (Sporthallen Zuid) of gedeeltelijk (Arena 48 procent en Passenger Terminal 50 procent) eigendom van de gemeente. „Natuurlijk lopen wij geld mis als we de gala’s niet meer faciliteren”, zegt een woordvoerder van de gemeente. „Maar als je ziet hoeveel het heeft gekost om de Wallen op te schonen, geven we liever nú geld uit dan dat we criminelen hun posities laten verstevigen.”

Het gala gisteren in de Sporthallen Zuid was het eerste sinds de uitspraken van Van der Laan. Het was er niet minder druk om – al was het niet uitverkocht.

De viptafels zaten wel bijna allemaal vol. Aan zo’n tafel zit je voor 1.500 euro. De tafels het dichtst bij de ring kostten 4.000 euro. Daarbij waren een fles champagne en hapjes inbegrepen. Ruud Gullit zat aan zo’n tafel. Een enkele Hells Angel ook. Veel mannen kennen elkaar. Ze omhelzen elkaar kort.

De meeste bezoekers vinden de plannen van Van der Laan belachelijk. „Er zal hier best zwart geld zitten”, zegt Ricky (23), „maar daar heb je geen last van. Die mensen zitten rustig in de vip.” Ricky is thaibokser, maar nu even niet want ze is zwanger. Haar vriend is één van de kickboksers die optreedt. „Voor ons allebei is het vechten een manier van leven.”

Youssef (26) en Darzan (24) – naar eigen zeggen „hele nette hbo’ers” – komen hun vriend Ramzi aanmoedigen. Hij beleefde zijn tv-debuut en wist zijn tegenstander drie keer onderuit te schoppen. De registratie van vechtevenementen voor tv-zenders is voor It’s Showtime een „steeds belangrijker inkomstenbron”, vertelt oprichter en eigenaar Simon Rutz. De beelden worden verkocht in 89 landen. De burgemeester beschadigt volgens Rutz een belangrijk Nederlands exportproduct.

„Natuurlijk”, zegt Rutz, „zien wij wel eens mensen op de tribune die in de krant hebben gestaan met een balkje voor hun ogen. Maar als ze crimineel zijn volgens de politie, moet de politie ze oppakken. ”

Het is een terugkerende kwestie bij de toepassing van de wet Bibob, zegt hoogleraar bestuurskunde aan de Erasmus universiteit, Lodewijk Rogier. „Wanneer gaat het bestuur op de stoel van justitie zitten?” Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam noemt Bibob een goed middel om „heel breed” naar een organisatie te kunnen kijken. De onderneming zelf moet informatie geven over geldstromen en antecedenten van medewerkers maar ook iedereen met wie de onderneming ‘zakelijk samenwerkt’ moet brandschoon zijn om een vergunning te krijgen. In dit geval sponsors en kickboksers.

Simon Rutz noemt de wet verschrikkelijk. „Alles wat ze in het strafrecht niet kunnen hardmaken wordt met Bibob opgelost.” Hij heeft aan zijn juristen gevraagd of ze denken dat hij door een screening zal komen. In 2006 werd hij tot 240 uur werkstraf veroordeeld voor betrokkenheid bij bedreiging en mishandeling. Dat, zegt hij, „was een burenruzie en ik heb niemand aangeraakt”.