Turner Van Gelder wint wereldbeker

Turner Yuri van Gelder is vertrouwd met het winnen van wereldbekerwedstrijden, maar zijn overwinning in Gent had gisteren een extra dimensie. Van Gelder is net terug na een dopingschorsing van één jaar: „Dit is een droom”, sprak hij opgelucht.

Voor Van Gelder was het een belangrijk weekeinde. Hoewel niemand twijfelt aan zijn WK-deelname, komende maand in Rotterdam, was het zaak na zijn mislukte rentree in een interland tegen Italië een hoogwaardige score te bereiken. Zaterdag leverde hij bij de kwalificatiewedstrijd een alleszins redelijke oefening af (15,350 punten) en plaatste hij zich als derde voor de finale. „Dit komt in de buurt van hoe het moet zijn”, zei hij. „Ik ben blij dat het erop zit. Vorige week waren er veel meer zenuwen. Nu voelde het al weer een beetje vertrouwd.”

Vervolgens won hij gisteren de wedstrijd met een score van 15,475. Het was zijn 27ste zege in een wereldbekerwedstrijd, maar een hele speciale nadat hij vorig jaar juni betrapt werd op het gebruik van cocaïne. „Dit is heerlijk, helemaal top. Echt super.”

Van Gelder deed in de finale op papier dezelfde oefening als zaterdag maar oogde een stuk zuiverder. „Dit keer stond ik na mijn afsprong stil; het was allemaal net iets stabieler.”

Officieel trad Van Gelder pas gisteren toe tot de voorselectie voor de WK. Dat was een formaliteit maar topsportmanager Hans Gootjes hanteert de richtlijnen nauwkeurig. „Yuri heeft vanaf zijn eerste training na zijn schorsing tot nu goede dingen laten zien en progressie getoond. Zoals we dat hadden verwacht”, zei Gootjes.

De WK-ploeg wordt op 21 september bekendgemaakt. Van Gelder kent weinig twijfel. „Mijn piek moet liggen in oktober”, nam hij als voorschot op zijn selectie. „Ik zit op 75 procent. Ik heb nog vijf weken om aan de moeilijkheidsgraad van de oefening te werken.”

Het succes van Van Gelder werd gisteren aangevuld door Jeffrey Wammes, die goud won op sprong. De finalist met de laagste kwalificatiescore (15,612) was een dag later plots de beste: 16,000 punten, mede dankzij een geslaagde nieuwe sprong met een hoge uitgangswaarde. (ANP)