Somber vooruitzicht volleyballers

Het Nederlands mannenvolleybalteam heeft zijn glans verloren. Na het WK mist het team ook het EK. En de Spelen.

De olympisch volleybalkampioen van 1996 glijdt steeds verder af. Na het mislopen van het wereldkampioenschap, dat deze maand in Italië wordt gehouden, ontbreekt het Nederlands mannenteam volgend jaar voor het eerst sinds 1983 ook op het Europees kampioenschap. Hierdoor is de kans op plaatsing voor de Olympische Spelen van 2012 vrijwel verkeken.

Het op papier nietige Estland was gisteren in Rotterdam voor de tweede keer binnen één week een onneembare horde. Estland staat slechts 48ste op de wereldranglijst, maar verraste Nederland tot tweemaal toe. Na de 3-1 overwinning in Tallinn hadden Esten gisteren in het Rotterdamse Topsportcentrum aan de winst in de eerste twee sets al voldoende om de Europese titelstrijd te bereiken. De derde set was een formaliteit, door Estland in stijl afgemaakt.

Nederland had de tweede wedstrijd minimaal met 3-1 moeten winnen om deelname aan het EK in Tsjechië en Oostenrijk af te dwingen. Dat lukte echter niet.

Het Nederlands teams begon in de eerste set nerveus en stond al snel met 3-0 achter, dit verschil kon de ploeg niet meer goedmaken. Estland won de set met 25-21. In de tweede set begon Nederland met een kleine voorsprong, maar Estland kwam sterk terug en won met 25-16. In de derde set besliste Estland de wedstrijd met 25-23.

De ontgoocheling was groot bij zowel de spelers als bondscoach Peter Blangé. Hoewel de oud-international zijn team opnieuw niet naar een groot toernooi wist te leiden, wilde hij daar gisteren nog geen conclusies aan verbinden. „Ik heb geleerd daar in de emotie na de wedstrijd geen uitspraken over te doen. We gaan eerst evalueren en dan zullen we bekijken hoe we verder kunnen gaan. Maar ik ben ergens aan begonnen en wil dat ook afmaken.”

Het is echter de vraag of er nog toekomst is voor Blangé bij de nationale ploeg. Sinds hij in 2006 het team onder zijn hoede kreeg heeft de ploeg weliswaar mooie resultaten geboekt – bij het EK vorig jaar werd gewonnen van Italië en dit jaar werd in de World League Brazilië verslagen – maar bij belangrijke kwalificatietoernooien ging het steeds mis. Gistermiddag stonden de spelers stijf van de spanning. Vooral de service haperde, waardoor Estland niet onder druk kwam.

„Soms is het voor mij ook moeilijk er een vinger achter te krijgen”, zocht Blangé naar een verklaring. „We hebben er de afgelopen maanden alles aan gedaan. De spelers hebben er keihard voor gewerkt. Het is zuur dat ze daarvoor geen beloning krijgen.”

De rol van de Nederlandse mannen op internationaal niveau wordt nu heel klein. De kans dat de ploeg zich in 2012 plaatst voor de Spelen in Londen is door het missen van het EK vrijwel uitgesloten. Bij het WK en het EK had plaatsing voor de olympische kwalificatietoernooien afgedwongen moeten worden.

Ook op grond van de wereldranglijst is deelname aan zo’n toernooi nauwelijks meer haalbaar, omdat Nederland geen punten kan halen. „Eens in de zoveel tijd kun je naar de ondergrens zakken, maar dan heb je ook wel weer iets moois om aan te werken”, aldus Blangé in een poging om toch positief te blijven.

Onmiddellijk na afloop liet aanvoerder Rob Bontje doorschemeren dat zijn tijd bij het nationale team er vrijwel zeker op zit. „Het is nu niet het moment om me daar over uit te spreken. Ik wacht nog wel wat voor programma er voor volgend seizoen is. Maar als we alleen gaan trainen, komt dat voor mij niet goed uit.” (ANP)