Receptie van criminelen?

Uit onderzoek van de politie zou blijken dat op vechtgala’s veel criminelen afkomen.

De gemeente wil geen bijeenkomsten faciliteren waar zwart geld wordt gewit.

Over een lange catwalk die tussen de vip-tafels door loopt, gaan de kickboksers op hun gevecht af in de Amsterdamse sporthallen Zuid. Ze worden begeleid door stampende beats. Tijdens hun ‘loopje’ kijken ze alvast dreigend naar hun tegenstander, stompen ze op de maat van de muziek in de lucht of steken ze hun armen omhoog alsof ze al gewonnen hebben.

Rond de boksring in de warme sporthal staan tientallen vip-tafels. De prijzen daarvoor variëren van 1.500 tot 4.000 euro. Een fles champagne en hapjes zijn inbegrepen. Rond een uur of zes ’s avonds waren ze gisteren bijna allemaal bezet. Oud-voetballer Ruud Gullit was er, net als schaatser Erben Wennemars en een enkele Hells Angel. Een kaartje op de tribune kost zestig euro. Er zijn tientallen gevechten, elk van drie keer twee of drie keer drie minuten. Bloed an sich is geen reden om te stoppen.

Vorige week maakte burgemeester Eberhard van der Laan bekend dat hij af wil van dit soort kickboks- en freefightgala’s. Uit een onderzoek van de Amsterdamse politie zou zijn gebleken dat de organisatoren criminele connecties hebben of zelf crimineel zijn. Daarnaast fungeren de vechtwedstrijden volgens Van der Laan als „netwerkbijeenkomsten voor criminelen”. De constatering dat vechtsporten en criminaliteit vervlochten zijn, is niet nieuw. Al in de jaren negentig schreef criminoloog Frank Bovenkerk dat de opkomst van het criminele geweld „niet los te zien was” van de groeiende populariteit van vechtsporten.

Burgemeester Van der Laan noemde geen namen van organisaties, maar wel de locaties waar zij hun feesten organiseren: de Amsterdam Arena, Sporthallen Zuid en de Passenger Terminal. Daar worden vechtfeesten georganiseerd door onder meer It’s Showtime (kickboxen) en Golden Glory (freefighting).

Amsterdam verdient daaraan, want alle drie de locaties zijn geheel (Sporthallen Zuid) of gedeeltelijk (Arena 48 procent en Passenger Terminal 50 procent) eigendom van de gemeente. „Natuurlijk lopen wij geld mis als we de gala’s niet meer faciliteren”, zegt een woordvoerder van de gemeente. „Maar als je ziet hoeveel het heeft gekost om de Wallen op te schonen [de gemeente kocht voor miljoenen sekspanden op, red.] geven we liever nú geld uit dan dat we criminelen in staat stellen hun posities te verstevigen.”

Het gala gisteren in de Sporthallen Zuid was het eerste sinds de uitspraken van Van der Laan. Het was er niet minder druk om – al was het niet helemaal uitverkocht. De meeste bezoekers vinden de plannen van Van der Laan belachelijk. „Er zal hier best zwart geld zitten”, zegt Ricky van 23, „maar daar heb je geen last van. Die mensen zitten rustig in de Vip.” Ricky is zelf thaibokser, maar nu even niet want ze is zwanger. Haar vriend is één van de kickboksers die vanavond optreedt. „Voor ons allebei is het vechten een manier van leven.”

„Natuurlijk”, zegt organisator Simon Rutz, „zien wij wel eens mensen op de tribune die in de krant hebben gestaan met een balkje voor hun ogen. Maar als ze crimineel zijn volgens de politie, moet de politie ze oppakken. Of moeten wíj het werk van de politie doen?”

Dat is een terugkerende kwestie bij de toepassing van de wet Bibob (waarmee duistere ondernemers kunnen worden uitgesloten), zegt hoogleraar bestuurskunde aan de Erasmus universiteit, Lodewijk Rogier. „Wanneer gaat het bestuur op de stoel van justitie zitten?” Maar Van der Laan wil als gemeente geen bijeenkomsten faciliteren waar zwart geld wordt gewit. En dat gebeurt, blijkt volgens de gemeente uit de politie-analyse. Daarom wil Van der Laan met behulp van de Algemene Plaatselijke Verordening en de wet Bibob proberen de gala’s te weren. De wet Bibob geeft de gemeente de mogelijkheid informatie op te vragen bij zowel ondernemers als de mensen met wie zij ‘zakelijk samenwerken’. In dit geval bijvoorbeeld de vechters en de sponsors van het evenement „Je kunt heel breed kijken, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Simon Rutz noemt de wet Bibob verschrikkelijk. „Alles wat ze in het strafrecht niet kunnen hard maken wordt met Bibob opgelost.” Hij heeft inmiddels aan zijn juristen gevraagd of ze denken dat hij door een screening zal komen. In 2006 werd hij tot 240 uur werkstraf veroordeeld voor betrokkenheid bij bedreiging en mishandeling („dat was een burenruzie en ik heb niemand aangeraakt”).

Rutz vindt de gemeente Amsterdam ondertussen behoorlijk inconsequent. „Sportscholen die jongens met vechtsport van de straat houden worden gesubsidieerd. De grote droom van de jongens die daar trainen is: ooit nog eens in de Arena vechten. Dat wordt nu om zeep geholpen.”

Beelden en uitslagen van de wedstrijden: itsshowtime.nl