Paria in een anders progressief bolwerk

Een predikant uit Florida zorgde voor internationale ophef met een plan om op 11 september korans te verbranden. Maar Jones is een randfiguur in zijn gemeenschap.

De koranverbranding in Gainsville, Florida, ging afgelopen zaterdag niet door, maar in Springfield, Tennessee staken twee predikanten wel korans in brand. Foto Reuters De koranverbranding in Florida ging afgelopen zaterdag niet door, maar in Tennessee staken twee predikanten wel korans in brand. Foto Reuters ATTENTION EDITORS - PLEASE NOTE THIS PHOTOGRAPH CONTAINS SENSITIVE MATERIAL. IT MAY OFFEND OR DISTURB. Pastor Danny Allen (R) holds a copy of a burning Koran as Pastor Bob Old prepares to burn another one by spraying lighter fluid on it at Old's home in Springfield, Tennessee, September 11, 2010. Tensions over a threat to burn the Koran in Florida and a proposed Islamic center near New York's Ground Zero marked the ninth anniversary on Saturday of the September 11 attacks on the United States. REUTERS/Stringer (UNITED STATES - Tags: POLITICS RELIGION) TEMPLATE OUT REUTERS

Wereldwijd spraken politici zich uit tegen een geplande koranverbranding in Gainesville, Florida. Duizenden gingen in islamitische landen de straat op waarbij drie doden vielen. Maar twee Amerikanen trokken zich daar niets van aan. Ze kwamen dit weekeinde het kerkterrein oprijden met een duidelijk maar tevergeefs (zie kader) verzoek: „Burn, baby, burn.”

Zo zei de werkloze predikant Danny Lovely het. Hij is met een vriend, Rudy Wagner, eveneens werkloos en ook niet langer in het bezit van een gebit, aangekomen in een aftands bestelbusje. Achterop staat een foto van de brandende Twin Towers, ernaast de tekst „In loving memory, burn a koran”.

Lovely laat printjes zien van vrouwenbesnijdenis, van mannen die volgens hem bij wijze van straf een penis in hun mond hebben. Dit gaat zelfs het Dove World Outreach Center, de christelijke splintergroepering die bijna universele agitatie teweegbracht, te ver. De deuren blijven dicht. „En dat”, concludeert Wagner terneergeslagen, „terwijl we in Liefde komen.”

Dat dit soort randfiguren juist naar Gainesville komt, dat de koranverbranding bij uitstek hier zou plaatsvinden, het is paradoxaal. Ook al noemen de 114.000 inwoners hun stad „the swamp” (het moeras), in werkelijkheid is dit een progressief bolwerk waar religieus fanatisme uitzonderlijk is. De grootste werkgever is een immense universiteit met 50.000 studenten en voor elke Republikein zijn hier twee Democraten. De burgemeester is openlijk homo.

„Predikant Terry Jones en zijn ideeën horen niet in Gainesville thuis, hebben niets met Amerika te maken en staan mijlenver van het christendom”, zegt nota bene de moslim Ismail Ibn Ali. De geboren Amerikaan is voorzitter van studentengroep Islam on Campus en hij zegt zich nog nooit zo thuis te hebben gevoeld in Florida als nu. Hoe extremer Jones zich ging opstellen, hoe meer de stad zich verenigd vond tegenover een gezamenlijke vijand. „Die wij overigens zelf gemaakt hebben”, zegt Ibn Ali nu. „Wij bleven maar benadrukken hoe absurd Jones met zijn anti-islam-koffiemokken is. Wij dachten dat hij zijn strijd wel zou opgeven.”

Integendeel. Hoe luidruchtiger de moslimstudenten Jones’ excentriciteit beklemtoonden, hoe meer gesterkt hij zich voelde telkens een stap verder te gaan. Het begon vorige zomer met drie borden voor het kerkgebouw. Voorbijrijdend lazen buurtbewoners ‘Islam/is of the/devil’. Daarna droegen kinderen van de kerkleden op school T-shirts met dezelfde boodschap (ze werden naar huis gestuurd), weer later volgde een nepgalg. Naast een hangende en met kruis uitgeruste pop stond een pop met ‘sharia law’ op de borst.

Een boek volgde, de koffiemokken en T-shirts gingen in de losse verkoop en ten slotte was daar de aankondiging van de ‘international burn a koran day’. De lokale krant schreef erover, CNN gaf Jones zendtijd. De 24-uurscyclus van de wereldwijde media maakte het circus compleet. Maar klagen over die media-aandacht wil Ismail Ibn Ali niet. „Die is juist fantastisch. Zo kunnen we over onszelf vertellen.” De „overdreven” reactie van zijn geloofsgenoten elders ter wereld keurt hij alleen wel af. „Laat die man ons toch niet zo opjuinen. Dit is echt niet zo erg als het lijkt.”

Ibn Ali staat al die tijd voor een christelijke megakerk waar dit weekeinde een van het dozijn bijeenkomsten was voor de gelovigen – en die paar atheïsten – die Gainesville kent. De twintiger heeft net op de stoep gebeden terwijl achter hem een dame met een gitaar zoete christelijke kinderliedjes zingt. Binnen zijn honderden bezoekers. Kinderen tekenen en worden voorgelezen, boeddhisten proberen ondanks het gebabbel te mediteren. Vrouwen in kleurige sari’s praten met mannen met een kufi op en een zwarte predikant roept zangerig op „ons niet langer te laten gijzelen” door Jones.

Bij Dove World om de hoek is het stiller. Een buurtbewoner neemt een foto van de vernielde lichtbak met de kerknaam erop, honderden journalisten wachten verveeld. Totdat de politie plots een man het gebouw uitsleept. Dronken of met een taser geraakt, op zijn eigen benen staan kan hij in ieder geval niet. De agenten laten de man vallen, doen een stap naar achter, cameraploegen snellen toe. Het signaal is duidelijk: indringers maken hier geen kans en eindigen als wereldnieuws.

Daar is dan ook Luke Jones, de zoon van. Hij is ook predikant en fungeert als de tweede man van de gemeenschap. Nu wordt hij belaagd, maar hij laat niets los. Het voedt het vragenvuur alleen maar. Heeft je vader een ontmoeting met de imam van de Ground Zero-moskee? Wanneer worden er nou boeken verbrand? „Geen commentaar”, „geen commentaar”, „en: geen commentaar”. Hij glimlacht, geniet van alle aandacht en neemt met tientallen camera’s op zich gericht een privételefoontje op. Iemand wil blijkbaar zijn geboortedatum weten. „20 augustus 1981.” Het maakt hem allemaal niets uit. Dit is zíjn moment.

Met de Nederlandse journalist wil hij wél afgeschermd en inhoudelijk praten want „we zijn gek op Geert Wilders”. Nee, echt, „we LOOOOOVE Wilders”. Al gaan sommige van diens voorstellen wel wat ver. De Koran verbieden bijvoorbeeld. „Dat is on-Amerikaans. Hier is nog vrijheid van religie.” Jones en zijn vader probeerden met Wilders in contact te komen. Wisten alleen niet hoe.

De kerk heeft honderd doodsbedreigingen gekregen, de FBI is daarom vier keer langs geweest en nu loopt Luke Jones met een pistool op de heup over het kerkterrein. Is het het allemaal waard geweest? Hij twijfelt. Dove World verkeert nog steeds in geldnood, het grasveld vol satellietwagens staat nog steeds te koop. Het aantal kerkleden is met eenderde gedaald, tot zo’n 40 nu. Ondanks dat alles „hadden we het gevoel dat we iets radicaals moesten doen om aandacht te krijgen”. Maar nu is het mooi geweest, zo smeekt hij dan bijna. „Wij zijn geen islamexperts. Wij zijn alleen stom genoeg te zeggen wat we denken.”

Ik ben nu bewuster

Wie bent u?

Dan Broadwall, 54, onderhoudsmonteur.

Welke invloed had 9/11 op u?

„Ik ben bewuster. Media zijn niet te vertrouwen. Ik haal mijn informatie alleen nog van het web, uit chatrooms met moslims. Ik weet nu hoe zeer ze van de VS walgen.”

Wat vindt u van Wilders?

„Ik heb persoonlijk meer op met Charles Krauthammer [neocon, commentator FoxNews, red.].”

Wat is de oplossing voor het islamitisch centrum?

„In de vier blokken rond Ground Zero hoort geen moskee. Als ze hem daarbuiten bouwen, heb ik er geen bezwaar tegen.”

Wilders is mijn man

Wie bent u?

Alana Piro, 63, boekhouder.

Welke invloed had 9/11 op u?

„Ik huil bijna elke dag. Ik heb al negen jaar medicijnen tegen mijn depressies.”

Wat vindt u van Wilders?

„Ik ben helemaal voor de Tea Party, dus hij is mijn man. Dit land begint socialistisch te worden sinds we met die schurk uit Chicago [Obama, red.] zitten.”

Wat is de oplossing voor het islamitisch centrum?

„Een nette bestemming in het Midden-Oosten. Als ze het toch hier gaan bouwen gaat dat ding in brand, dat garandeer ik je. Ik zal er graag bij helpen.”

Wantrouw iedereen

Wie bent u?

Ron Wilson, 71, oud-directeur van een middelbare school.

Welk invloed had 9/11 op u?

„Vroeger gaf ik de moslims het voordeel van de twijfel. Nu niet meer. Ik wantrouw eigenlijk iedereen.”

Wat vindt u van Wilders?

„Ik vond zijn analyse heel sterk dat dit een samenzwering is: ze bouwen bewust een moskee op de plaats van ‘de overwinning’.”

Wat is de oplossing voor het centrum?

„Ik denk dat we verloren hebben. Die moskee komt er.”

Teksten Tom-Jan Meeus

    • Freek Staps