OGX lijkt goede belegging in Braziliaanse oliesector

Eike Batista kan wellicht spoedig een paar miljard op zijn bankrekening bijschrijven. De beurskoers van energieconcern OGX – het vlaggeschip van Batista, de rijkste man van Brazilië – waardeert zijn ongeveer 7 miljard vaten aan olievoorraden op ongeveer 5 dollar per vat. Dat lijkt een koopje in vergelijking met de 8,51 dollar die de Braziliaanse overheid van Petrobras vraagt in ruil voor de vergunning om olie uit diepzeebronnen te winnen. Geen wonder dat de Chinese oliemaatschappijen Sinopec en CNOOC overwegen een belang in OGX te nemen.

De aandelen van OGX zouden, als ze vorig jaar september 100 dollar per stuk zouden hebben gekost, nu van de hand gaan voor 180 dollar, tegen een magere 80 dollar voor die van Petrobras en een gemiddelde van 113 dollar voor de Braziliaanse Bovespa-index. Toch kan het nog steeds zin hebben om in OGX te beleggen – vooral wegens de recente overeenkomst tussen Petrobras en de Braziliaanse regering.

Een ruwe berekening ziet er als volgt uit. OGX heeft een marktwaarde van ongeveer 38 miljard dollar en verwezenlijkt op dit moment nog geen omzet. Simplistisch gesteld betekent dit dat beleggers een waarde van grofweg 5 dollar per vat toekennen aan de reserves van OGX, die naar schatting uit zo’n 7 miljard vaten bestaan. Die moeten nog worden geëxploiteerd, maar bevinden zich grotendeels in ondiep water.

Petrobras geeft intussen voor 43 miljard dollar aan aandelen aan de Braziliaanse regering, in ruil voor 5 miljard vaten aan nog niet aangeboorde diepzeevoorraden – wat neerkomt op een waarde per vat die 70 procent hoger ligt dan de reserves van OGX. Het staatsbedrijf Petrobras zal wel enkele belastingvoordelen krijgen, maar heeft ook te maken met grotere technische uitdagingen en hogere kosten bij het winnen van de olie.

Het is lastig de waarderingen van beide bedrijven rechtstreeks met elkaar te vergelijken. Maar als de jongste overeenkomst van Petrobras met de regering als leidraad mag dienen, lijkt het erop dat de Chinese oliemaatschappijen een beter plan hebben. OGX is weliswaar een beginnende onderneming, maar zou wel eens een goedkopere belegging in de opkomende Braziliaanse oliesector kunnen zijn dan Petrobras – zonder overheidsbemoeienis.

Christopher Swann

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaar uit Londen:www.breakingviews.com

    • Christopher Swann