Nibali leidt in Vuelta na val en opgave van Anton

De Italiaanse wielrenner Vicenzo Nibali begint vandaag in de rode leiderstrui aan de zestiende etappe van de Ronde van Spanje. De kopman van de Liquigas-ploeg nam de leiding in het klassement zaterdag over van de Spanjaard Igor Anton, die vlak voor de slotklim ernstig ten val kwam en met een gebroken elleboog moest opgeven. Ook zijn ploeggenoot Egoi Martinez (schouder) en de Italiaanse kopman van Caisse d’Epargne Marzio Brusgehin (sleutelbeenbreuk) moesten na de valpartij de strijd staken.

Anton (27) gold na twee eerdere zeges in bergritten als favoriet voor de eindoverwinning in de 65ste Vuelta. De kopman van Euskaltel liet zijn ploeg in de 14de etappe op kop rijden naar de steile slotklim van de Pena Cabarga. Vlak voor het begin van de klim – met stijgingspercentages van tegen de 16 – sloegen Anton, Martinez en Bruseghin midden in het peloton hard tegen het asfalt. Met bebloede ellebogen, benen en rug stapte Anton in de auto. Hij stak nog wel zijn duim op naar de televisiecamera, maar zijn droom om bij afwezigheid van Alberto Contador (moe) en Alejandro Valverde (geschorst) de Vuelta te winnen was over.

Op de zes kilometer lange klim voerde Roman Kreuziger het tempo op voor zijn kopman Nibali. Op twee kilometer onder de top achterhaalde de uitgedunde groep met favorieten de vroege vluchter Niki Terpstra, die uiteindelijk als zestiende zou eindigen. Nibali (25) viel als eerste aan, de Spanjaard Joaquim Rodriguez counterde en reed op 800 meter van de finish alleen weg naar de ritzege. Hij kwam op de top vier seconden tekort om de leiderstrui te pakken.

In de rit van gisteren, na een lange vlucht gewonnen door de Spanjaard Carlos Barredo, veranderde er weinig in het klassement. Raborenner Oscar Freire stapte af met het oog op het WK in Australië (3 oktober). Op de zware slotklim van Lagos de Covadonga deed de Spanjaard Ezequiel Mosquera een poging Nibali aan te vallen. Meer dan een paar seconden tijdwinst boekte hij niet. Nibali leidt met vier seconden voorsprong op Rodriguez en 39 tellen op Mosquera.