Nederland kort

Betoging postbodes in Rotterdam tegen massaontslag TNT

ROTTERDAM. Ongeveer 150 postbodes uit het hele land hebben gistermiddag gedemonstreerd in Rotterdam tegen het dreigende massaontslag bij TNT Post. De sfeer op het plein was gemoedelijk. Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen van de SP nam kort het woord en riep de postbodes op het naderende ontslag „niet te pikken” en actie te voeren. Ook SP-fractievoorzitter Emile Roemer hield een korte toespraak om de postbezorgers een hart onder de riem te steken. Volgens hem worden niet alleen 15.000 postbodes getroffen maar ook eenzelfde aantal gezinnen. Na afloop van de betoging liepen de demonstranten naar het Oude Postkantoor aan de Coolsingel. Maandag waren al duizend postbodes in Nieuwegein voor een actiebijeenkomst van de vakbonden. Ook daar was de inzet TNT Post duidelijk te maken dat zij zich niet neerleggen bij het naderende massaontslag. (ANP)

SGP: voorwaarden aan gedoogsteun

Door een onzer redacteuren

Den Haag. De SGP steunt het beoogde minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV niet als de regels voor de koopzondag, de vrijheid voor onderwijs en medische ethiek worden aangetast. SGP-fractieleider Kees van der Staaij stelt zaterdag in het Nederlands Dagblad dat hij die boodschap heeft overgebracht in „informele contacten” met de drie partijen. Eerder berichtte deze krant al dat de SGP haar steun afhankelijk zou maken van een moratorium op maatregelen op medisch-ethisch terrein. Bij (volgens de SGP) verslechteringen op die vlakken, komt de constructieve houding van de SGP in gevaar. „Dat is het kader waarover we spreken om de SGP in een oppositierol te laten belanden”, aldus Van der Staaij. Hij zei dat hij heeft aangegeven waar zijn speerpunten liggen maar dat over en weer geen toezeggingen zijn gedaan.

Halsema: oppositie moet samenwerken

DEN HAAG. GroenLinks-leider Femke Halsema wil dat bij de komst van een rechts minderheidskabinet de oppositiepartijen zoveel mogelijk samenwerken en proberen noodzakelijke hervormingen op bijvoorbeeld de woningmarkt voor elkaar te krijgen. In het tv-programma Buitenhof zei Halsema gisteren te vrezen dat VVD, PVV en CDA elkaar vooral vinden in „wrok en emotie” tegenover linkse partijen, maar dat „noodzakelijke” hervormingen uit zullen blijven. Om die reden bepleitte Halsema gezamenlijke initiatieven vanuit het parlement rond onder meer de kilometerheffing en de aanpak van aflossingsvrije hypotheken. Ze hoopt daarmee dan de steun van het CDA voor die plannen te winnen. Halsema wil voorkomen dat kabinet en de Tweede Kamer onderling vervolgens verzanden in „welles-nietes”. (ANP)

Antillianen in actie tegen jeugdgeweld

DEN HAAG. De Antilliaanse gemeenschap in Nederland gaat een manifestatie houden tegen het vuurwapengeweld onder een kleine harde kern jongeren. Dat meldde Glenn Helberg van het Overlegorgaan Caribische Nederlanders zaterdag. Aanleiding is het geweld van de afgelopen weken, waarbij zowel de slachtoffers als de verdachten Antillianen waren. Die jongens „werken niet, hebben weinig scholing en geen toekomstperspectief. Ze verdienen hun brood vaak met drugshandel. Wat wij kunnen doen is ons richten op de sociaal-economische positie van deze jongeren”, aldus Helberg. Hij pleit er onder meer voor dat jongeren die hun straf hebben uitgezeten, strenger en langduriger worden gecontroleerd. De manifestatie tegen vuurwapengeweld zou deze week moeten plaatsvinden. (ANP)