Kort nieuws voorpagina

Franse regering in verlegenheid om Romabeleid

Parijs, 13 sept. De Franse regering geeft bij het aanpakken van illegale woonkampen uitdrukkelijk „prioriteit” aan Romakampen. Dit blijkt volgens critici uit een uitgelekt document van het ministerie van Binnenlandse Zaken met instructies aan hoofdcommissarissen van politie. Die zijn volgens mensenrechtenorganisaties strijdig met het officiële beleid. Pagina 4

Banken houden meer kapitaal aan

Amsterdam, 13 sept. Banken moeten in de toekomst ruim drie keer zoveel kapitaal aanhouden op hun balans als nu het geval is. Dat is het compromis dat centralebankiers uit 27 landen gisteren in Basel bereikten. Pagina 9

‘30.000 Irakezen vast zonder proces’

Rotterdam, 13 sept. In Irak zitten 30.000 mensen zonder vorm van proces vast. Duizenden van hen hadden al vrijgelaten moeten worden. Dat meldt Amnesty International vandaag in een rapport. Pagina 5

Afghanistan was in 2001 veiliger

Rotterdam, 13 sept. De veiligheid in Afghanistan is in de periode na 2001 niet zo slecht geweest als nu. Dat zegt de organisatie Afghanistan NGO Safety Office in The New York Times. Pagina 5

IJsland: ministers voor de rechter

Reykjavik, 13 sept. Vier oud-ministers van IJsland moeten zich voor de rechter verantwoorden wegens „ernstige nalatigheid” in het toezicht op de bankensector. Dat stelt een commissie van het IJslandse parlement. Pagina 9

Claude Chabrol (80) overleden

AMSTERDAM, 13 SEPT. De Franse filmregisseur Claude Chabrol, voorman van de nouvelle vague, is gisteren op 80-jarige leeftijd overleden in Parijs. Tussen 1958 en 2008 regisseerde hij 56 lange speelfilms, enkele korte films en talrijke televisieproducties.

Pagina 8

Kim Clijsters wint finale US Open

New York, 13 sept. Kim Clijsters heeft zaterdag de US Open gewonnen. Clijsters, die vorig jaar ook won, versloeg in de finale Vera Zvonareva. Pagina 12

Hockeysters zijn wereldtitel kwijt

Rosario, 13 sept. De Nederlandse hockeysters hebben zaterdag de finale van het WK in Argentinië verloren. Het gastland was met 3-1 te sterk. Pagina 11