Kort nieuws Kunst

Gaudeamus Prijs voor Nikodijevic

Door onze kunstredactie

amsterdam, 13 sept. De Servisch-Duitse componist Marko Nikodijevic (1980) heeft met zijn orkestwerk cvetic, kucica…/ la lugubre gondola (2009) de Gaudeamus Prijs 2010 (€4550) gewonnen.

Eervolle vermeldingen waren er voor de ensemblecompositie Lichtfarben (2009) van de Armeniër Artur Akshelyan (1984) en het orkestwerk Da una spazio bianco (2009) van de Italiaan Giuliano Bracci. De nieuwe prijs voor de beste orgelcompositie ging naar Hollerin’ in the Orgelpark (2010) van de Amerikaanse componist Jacob Adler. Nikodijevic’ winnende compositie is opgedragen aan een vijfjarig slachtoffertje van de Kosovo-oorlog. De ondertitel is een verwijzing naar Liszts gelijknamige pianowerk

Nominaties Libris Geschiedenisprijs

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 13 SEPT. Robin te Slaa en Edwin Klijns, Mariëtte Wolfs, Annejet van der Zijl, Els Kloek en en David van Reybrouck maken kans op Libris Geschiedenisprijs 2010. Te Slaa en Klijns zijn genomineerd voor De NSB. Ontstaan en opkomst van de Nationaal-Socialistische Beweging, 1931-1935, Wolfs voor Het geheim van de Telegraaf en Van der Zijl met de Bernhard-biografie Bernhard. Een verborgen geschiedenis. Kloek verdiende een nominatie voor Vrouw des huizes. Een cultuurgeschiedenis van de Hollandse huisvrouw en David van Reybrouck voor Congo. Een geschiedenis. De winnaar krijgt 20.000 euro prijzengeld. De uitreiking vindt plaats op 23 oktober tijdens de Nacht van de geschiedenis in de Stadschouwburg in Amsterdam.

Kevin McCarthy (96) overleden

LOS ANGELES, 13 sept. De Amerikaanse acteur Kevin McCarthy is zaterdag op 96-jarige leeftijd overleden. Dat meldde de Los Angeles Times gisteren. McCarthy was bekend door zijn rol in de film Invasion of the Body Snatchers van regisseur Don Siegel (1956).De film, die met een zeer beperkt budget werd gemaakt, werd een grote cult-hit. Ook speelde McCarthy de rol van Biff Loman in de verfilming van Death of a Salesman, het bekende toneelstuk van de Amerikaanse schrijver Arthur Miller. Voor die rol kreeg hij een Golden Globe. Hij speelde in tal van tv-series, zoals The Twilight Zone en Murder, she wrote.