Kort nieuws Buitenland

Japan laat Chinese vissers op één na weer vrij

Tokio, 13 sept. Japan heeft vandaag de bemanningsleden van een Chinees visserschip vrijgelaten die vorig week waren aangehouden na een aanvaring met Japanse patrouilleschepen in de Oost-Chinese Zee. Alleen de 41-jarige kapitein zit nog vast omdat hij de autoriteiten tegengewerkt zou hebben. China heeft de onmiddellijke vrijlating van de kapitein geëist en noemt de detentie „illegaal”. De botsing, die tot diplomatieke spanningen tussen China en Japan heeft geleid, had dinsdag plaats in een betwist deel van de Oost-Chinese Zee bij een groep eilandjes die in Japan Senkaku worden genoemd en in China Diaoya. De eilandjes staan onder controle van Japan, maar de soevereiniteit erover wordt ook geclaimd door China en Taiwan. (Reuters, BBC)

Sarrazin hekelt extreem-rechts

Berlijn, 13 sept. Thilo Sarrazin, auteur van een omstreden boek over de in zijn ogen mislukte integratie van moslims in Duitsland, heeft een klacht ingediend tegen de extreem-rechtse NPD. Op de website van de partij staat een portret van Sarrazin en een instemmende tekst van de NPD. Vorige week had de partij ook een groot plakkaat van Sarrazin met de tekst ‘Iedereen weet – Sarrazin heeft gelijk’ aan de buitenmuur van het partijbureau bevestigd. Dat is op last van de politie, na een klacht van Sarrazin, verwijderd. Sarrazin vreest dat hij te zeer met het extreem-rechtse gedachtegoed wordt geassocieerd. (AFP)

Tanks Israël doden drie Palestijnen

Gaza, 13 sept. Drie Palestijnen zijn gisteren gedood bij Israëlische tankbeschietingen op het noorden van de Gazastrook, bij de grens met Israël. Volgens Palestijnse medische bronnen zijn onder de doden een 91-jarige boerenknecht en zijn 17-jarige kleinzoon. Een Israëlische legerwoordvoerder zei dat het vuur was geopend op „terroristen die zich opmaakten een antitankraket af te schieten” op Israël. Een Palestijnse verzetsgroep claimde tegelijk twee raketaanvallen op Israël vanuit het bewuste gebied en voegde eraan toe dat zijn strijders ongedeerd waren teruggekeerd. (AFP)

Mexico arresteert weer drugsbaas

Mexico-Stad, 13 sept. Mexicaanse mariniers hebben gisteren een belangrijke drugsbaas gearresteerd in de oostelijke stad Puebla, zo hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Sergio Villarreal, bijnaam ‘El Grande’, is een kopstuk van het Beltran Leyva-drugskartel dat in het noordwesten van Mexico actief is. De regering, die een bloedige strijd voert met drugsbendes in het land, spreekt van „een nieuwe en overtuigende dreun aan het adres van de misdaad”. Critici van president Calderón zeggen echter dat er een geweldsspiraal is ontstaan. Sinds 2006, toen Calderón aan de macht kwam, zijn 28.000 mensen omgekomen door drugsgerelateerd geweld. (AP, Reuters)

Oud-premier Rudd in nieuw kabinet

Sydney, 13 sept. De voormalige premier van Australië, Kevin Rudd, die in juni na een revolte in de Laborpartij werd gewipt, is benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken. Premier Julia Gillard, Rudds rivaal bij de recente machtsstrijd in de partij, maakte zijn benoeming zaterdag bekend bij de presentatie van een nieuw kabinet. Voordat Rudd (53) de politiek in ging, was hij diplomaat en bracht hij verschillende jaren in China door. Bij de verkiezingen vorig maand boekte Labor een nipte overwinning op de conservatieve coalitie. Om te kunnen regeren sloot Gillard een akkoord met onafhankelijke parlementariërs en de Greens. Australië kreeg zo de eerste minderheidsregering in zeventig jaar. (Reuters, BBC)

‘Congres N-Korea uitgesteld om Kim’

Seoul, 13 sept. Het bijzondere congres van de leidende arbeiderspartij in Noord-Korea waar de opvolging van Kim Jong-il aan de orde zou komen is uitgesteld wegens de broze conditie van de partijleider. Dat meldde het Zuid-Koreaanse tv-station YTN vandaag op basis van bronnen bij de Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten. De gezondheidstoestand van Kim zou niet zo ernstig zijn dat het congres, dat vorige week had moeten beginnen, van de baan is. (Reuters)