Kort nieuws Binnenland

GGZ weigert innen eigen bijdrage in psychische zorg

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 13 sept. GGZ Nederland roept alle instellingen voor psychische zorg op volgend jaar geen eigen bijdrage te vragen van cliënten. Minister Klink (Volksgezondheid, CDA) is van plan mensen met psychische problemen per 1 januari een eigen bijdrage te vragen van 175 euro voor een behandeling. „Deze maatregel stigmatiseert grote groepen mensen”, zegt GGZ-voorzitter Marleen Barth. „We weigeren over de ruggen van de patiënten de groei van de zorg af te remmen.” Donderdag overlegt Klink met de Tweede Kamer over het voorstel. Enkele fracties hebben bezwaren tegen zijn plan, dat volgens de minister 110 miljoen euro per jaar zou besparen. Voor de eenvoudiger psychische hulp geldt al enkele jaren een eigen bijdrage van 10 euro per zitting, met een maximum van acht zittingen.

Lopende man op snelweg komt om

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 13 sept. Een 52-jarige man uit Terheijden is gisteren omgekomen toen hij op de rijksweg A59 door een auto werd aangereden. Het slachtoffer wilde volgens familie waarschijnlijk een stuk van zijn route afsnijden. Hij was de vijfde persoon binnen een maand die lopend op de snelweg werden doodgereden. Vier van hen verongelukten in Noord-Brabant. De andere slachtoffers kwamen om het leven nadat ze de weg opgingen na autopech. Volgens cijfers van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid is er geen sprake van een nieuwe trend. Vorig jaar kwamen vijf mensen om het leven doordat ze op de snelweg liepen. In 2007 en 2008 waren dat er nog acht. Dit weekend kwamen in totaal tien mensen om het leven in het verkeer.

Miljoenenverlies bij ict-project

Door onze correspondent

Maastricht, 13 sept. De provincie Limburg heeft minstens 2,5 miljoen euro verloren door aanschaf van ondeugdelijke software. Onderzoek van het bureau Berenschot heeft duidelijk gemaakt dat een poging tot automatisering van subsidieaanvragen en postverwerking onprofessioneel is aangepakt en dat de verantwoordelijke ambtenaren de problemen voor het provinciebestuur hebben verzwegen. Ruim 170.000 stukken werden niet goed gearchiveerd. Diverse lagere ambtenaren zochten ander werk uit frustratie over de houding van hun leidinggevenden. De leverancier van de software, The Agile Factory uit België, is inmiddels failliet. Wat met de verantwoordelijke ambtenaren is gebeurd, wil de provincie niet zeggen.

Rampenoefening op Waddenzee

Den Oever, 13 sept. De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord is tevreden over een grote rampoefening op de Waddenzee, waarbij zaterdag nieuwe afspraken tussen hulpverleners te land en ter zee werden getest. Dat heeft een woordvoerder van de veiligheidsregio gemeld. Bij een eerste evaluatie van de oefening bleek volgens de woordvoerder dat met name de samenwerking tussen ‘land- en waterpartijen’ beter kan. De conclusie werd getrokken op grond van bevindingen bij zowel de incidentbestrijding op zee als bij het aan wal brengen van ‘gewonden’. Bij de oefening, waarbij sprake was van een gefingeerde botsing tussen twee schepen, waren ongeveer driehonderd hulpverleners betrokken. (ANP)

Mensen in disco onwel door gas

Noordwijk, 13 sept. Vijftien mensen zijn zaterdagnacht onwel geworden nadat in een discotheek aan de Grent in Noordwijk (Zuid-Holland) traangas of een soortgelijke stof was vrijgekomen. Dat heeft de politie gisteren bekendgemaakt. Na behandeling door ambulancemedewerkers konden ze naar huis. Het publiek kon via nooduitgangen en de hoofdingang het pand verlaten. In de discotheek waren ongeveer zevenhonderd mensen. In de buurt hield de politie twee achttienjarigen aan omdat ze zich vervelend gedroegen. De politie is nog op zoek naar degene die het gas heeft verspreid. (ANP)