Justitie eist miljoenen van Saban B.

Justitie eist ruim 3,3 miljoen euro van de naar Turkije gevluchte vrouwenhandelaar Saban B. Ook van vijf andere leden van de bende van Saban eist justitie hoge bedragen. Zo eist het Openbaar Ministerie van zijn broer Hasan ruim 2,9 miljoen. De vier anderen worden aangeslagen voor bedragen van 8,5 ton tot 1,9 miljoen.

De vorderingen komen volgende week maandag aan bod bij de rechtbank in Almelo. Justitie kan geld terugeisen dat is verdiend met criminele activiteiten, volgens de zogenoemde ‘pluk-ze-wet’.

B. werd in Nederland tot 7,5 jaar en 8 jaar celstraf veroordeeld wegens vrouwenhandel en een dubbele poging tot moord. Hij zou ruim 120 vrouwen tot prostitutie hebben gedwongen. In september 2009 ontsnapte hij naar Turkije toen justitie hem een week verlof had gegeven om zijn baby te kunnen bezoeken. Daarover ontstond veel ophef. Een raadsheer van het Arnhemse gerechtshof erkende dat de rechters een „verkeerde inschatting” hadden gemaakt door een man los te laten die „nooit vrij had mogen zijn”. Sommige vrouwen die via B. als prostituee aan het werk gingen, werden gedwongen borstvergrotingen en abortussen te ondergaan. Een uitleveringsverzoek leverde niets op, Turkije levert geen onderdanen uit.

Advocaat Spong noemt de vordering „belachelijk”. Hij stelt dat het zeker in de prostitutie lastig is vast te stellen wat het wederrechtelijk verkregen voordeel is. „De vrouwen hebben daar zelf ook van geprofiteerd en wellicht kleding en make-up van gekocht.” Verder zijn diverse vrouwen die Saban de prostitutie in gedwongen zou hebben, er na zijn arrestatie in zijn blijven werken. Spong: „Van hoeveel dwang was dan sprake?”

Justitie is in Turkije wel een onderzoek tegen B. begonnen voor het mishandelen en afpersen van een voormalige compagnon. Hij is op borgtocht vrijgelaten in afwachting van het proces dat in oktober zal plaatshebben.