Jan Marijnissen was zeker geen populist

‘Alle populisten waren katholiek’. Is dat niet een beetje veel eer voor de Moederkerk? Van Hadjememaar met zijn Rapaille-partij is de religie mij onbekend, Mussert en Boer Koekoek waren zeker niet katholiek, Pim Fortuyn wel. Over de religieuze achtergrond van Wilders moet ik eerst de biografie van Meindert Fennema over hem raadplegen.

Maar ik vind het volstrekt onterecht om Jan Marijnissen een ‘populist’ te noemen. Hij is een trotskist uit de jaren zestig, met een doortimmerd partijprogramma en met aanhangers in alle lagen van de bevolking. Ook andere varianten van de communistische heilsleer, zoals het leninisme en het maoïsme, zal Jan Dirk Snel toch geen populisme noemen?

Prof. mr. P.L. Nève

Beek Ubbergen

    • Beek Ubbergen
    • Prof. Mr. P.L. Nève