Internationaal kort

Doden bij protest tegen afgelaste koranverbranding

kabul. Twee mensen zijn zondag omgekomen in de oostelijke Afghaanse provincie Logar bij demonstraties tegen de plannen van een Amerikaanse dominee om korans te verbranden. De demonstraties vonden plaats ondanks dat dominee Terry Jones van een kleine evangelische kerk in Florida zaterdag al zei dat hij nooit een koran zal verbranden, ook niet als er vlakbij Ground Zero in New York een moskee wordt gebouwd. Politiechef Mohammad Rahim Amin zei dat naast de doden er ook gewonden vielen toen Afghaanse soldaten het vuur openden op honderden demonstranten. Jones wilde met een ‘verbrand de koran’-dag zaterdag, 9 jaar na de terreuraanslagen in New York en Washington, protesteren tegen de bouw van een islamitisch centrum vlakbij de plaats van de aanslag in New York. Dat kwam hem op felle kritiek te staan, onder andere van het Witte Huis. (AP, Reuters)

Rellen in Kosovo na Turkse basketbalzege

Mitrovica. Bij rellen tussen etnische Albanezen en Serviërs in de verdeelde Kosovaarse stad Mitrovica zijn drie militairen en zes burgers gewond geraakt. De rellen begonnen in de nacht van zaterdag op zondag nadat Turkije bij het wereldkampioenschap basketbal in de halve finale Servië nipt had verslagen met 83-82. De rellen tussen Albanezen– die sympathiseren met de Turken omdat Turkije de onafhankelijkheid van Kosovo steunt – en Serviërs gingen gisteren verder. Toen beide groepen elkaar aanvielen met molotovcocktails kwam de NAVO-vredesmacht KFOR tussenbeide. (Reuters)