'Ik gooi niet al m'n shit op hun bord'

Femke Heemskerk gaat in Marseille trainen. Voor de finale stap naar de zwemtop moest ze iets ondernemen.

Eén persberichtje op de site van haar club in Amsterdam – en weg was Femke Heemskerk (22), één van de Golden Girls van ‘Peking’. In het vliegtuig naar Marseille, waar ze terechtkomt bij succestrainer Romain Barnier, en grootheden als Camille Lacourt en Fabien Gilot. „Na de EK in Boedapest voelde ik dat ik een nieuwe uitdaging moest zoeken”, zegt ze vanuit Frankrijk.

Je hebt niet de minste club gekozen. Nergens zwemmen ze harder.

„Dat maakt het aantrekkelijk, Barnier presteert goed. En het is echt een team, dat is ook belangrijk.”

Kun je zomaar aanschuiven?

„Ik heb in 2008 rond wedstrijden op Réunion [een eiland in de Indische Oceaan] een tijdje opgetrokken met Barnier en zijn groep, dus ik kende al veel zwemmers.”

Wat vind je trainer in Amsterdam, Martin Truijens, van je overstap?

„Hij denkt dat het goed voor me is. Ik heb het idee dat ik nog veel kan leren. Ik heb iets nieuws nodig om dat te realiseren, een nieuwe omgeving. Ik moet nu meer op mijn eigen benen staan. Martin is heel erg geduldig. Als ik een probleem heb kan ik hem altijd bellen. Dat zal hier in Marseille wel even anders zijn. Je gaat hier niet meteen al je shit op hun bord gooien.”

Hoe lang blijf je in Marseille?

„Ik heb me voorgenomen dat ik minimaal zes maanden blijf. Ik wil het echt een kans geven. Ik zal heel erg moeten wennen aan de trainingen. Daarna ga ik met alle partijen bespreken wat het beste is. Als het bevalt blijf ik tot 2012.”

Wat doe je met de nationale ploeg?

„Ik vlieg in het voorjaar over voor de Swim Cup. Ik moet me gewoon zien te kwalificeren voor de WK in Shanghai, volgend jaar. En ik ga ook mee op het afsluitende trainingskamp voor de WK.”