Het bibbert, alsof je er zelf bij bent

Radiohead live in Prague
Radiohead live in Prague

dvd muziek

Prague DVD – Radiohead Live***

Terwijl Radiohead aan het achtste studioalbum werkt is er plots, zonder dat de bandleden er veel voor hebben hoeven doen, nieuw materiaal verschenen. Dankzij de fans. Die besloten een dvd uit te brengen van het concert dat de band gaf tijdens hun In Rainbows-tour in Praag. Meer dan vijftig bezoekers filmden in augustus vorig jaar vanuit verschillende plekken in een Tsjechische concertzaal met een mobiele telefoon het hele concert. In een jaar tijd werd het materiaal gemonteerd tot een dvd: Prague DVD – Radiohead Live. De band was enthousiast over het initiatief en besloot de geluidsopnames aan te leveren.

En precies die combinatie maakt het tot een geslaagd experiment. De beelden geven je het gevoel dat je erbij bent. Het bibbert, schokt en zoomt, en zo nu en dan vliegen er handen en hoofden door het beeld: net echt. Terwijl het commentaar, gekletst of gegiebel van de filmer – dat bij andere amateuropnames irritant aanwezig kan zijn – nu achterwege blijft.

Prague DVD – Radiohead Live is een initiatief dat past bij Radiohead. Het was deze band die in 2007 als een van de eerste een album gratis ter beschikking stelde als download, waarna de luisteraar zelf mocht bepalen of en hoeveel geld hij ervoor over had. Lucratief, want aan In Rainbows werd meer verdiend dan aan alle eerdere digitale verkopen bij elkaar. En ook nu zijn de fans aan zet. Zij leverden het materiaal en stelden het gratis beschikbaar: het is te downloaden via radiohead-prague.nataly.fr.

Lineke Nieber