Franse regering in verlegenheid om Romabeleid

De Franse regering geeft bij de aanpak van illegale woonkampen uitdrukkelijk „prioriteit” aan Romakampen. Dit blijkt volgens critici uit een dit weekeinde uitgelekt document van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het document bevat een reeks instructies aan hoofdcommissarissen van politie en is volgens kranten en mensenrechtenorganisaties strijdig met de officiële lijn van de regering.

Parijs heeft steeds benadrukt dat het een eind wil maken aan de „rechteloosheid" in kampen van álle mensen zonder vaste verblijfplaats, de ‘gens du voyage’. Het ontkent dat het specifiek de Roma-kampen in het vizier heeft. De regering heeft niet gereageerd op het uitgelekte document.

Vorige week zei minister van Immigratie Eric Besson dat Frankrijk „geen enkele maatregel heeft genomen die specifiek is gericht tegen de Roma". Hij hekelde een resolutie van het Europees Parlement, waarin Parijs werd opgeroepen „onmiddellijk” alle uitzettingen van Roma op te schorten.

Maar in een overheidsdocument van 5 augustus dit jaar, gepubliceerd door de lokale online-krant Le Canard Social in Nantes, worden de Roma herhaaldelijk specifiek vermeld.

In de richtlijn staat: „De president van de republiek heeft (...) precieze doelstellingen geformuleerd over de ontruiming van illegale kampen: 300 kampen of nederzettingen moeten binnen drie maanden worden ontruimd, waarbij de prioriteit ligt bij [de kampen van] de Roma.”

„Het is aan de hoofdcommissaris van elk departement (…) een systematische ontmanteling van de illegale kampen in gang te zetten, met [de kampen van] de Roma als prioriteit”, aldus het stuk. Lokale commissarissen krijgen opdracht zeker één belangrijke operatie per week” tegen de illegale kampen uit te voeren, „vooral de kampen van de Roma”.

Sinds begin dit jaar heeft Frankrijk al tussen de 8.000 en 9.000 Roma het land uitgezet, vooral naar Roemenië en Bulgarije.