Elftal zonder spits

Feyenoord verliest in een draak van een wedstrijd met 2-0 van NAC.

NAC-verdediger Schilder beslist het duel met twee doelpunten in de slotfase.

Feyenoord-spits Smolov baalt na het missen van een kans. breda, 12-09-2010, nac - feyenoord fedor smolov baalt na een gemiste kans
Feyenoord-spits Smolov baalt na het missen van een kans. breda, 12-09-2010, nac - feyenoord fedor smolov baalt na een gemiste kans Pro Shots

Feyenoord is meelijwekkend. De Rotterdamse voetbalclub is de afgelopen jaren zo ver afgegleden dat zelfs een nederlaag tegen NAC gelaten wordt geaccepteerd. Mario Been had zijn ploeg gisteren in het Rat Verlegh Stadion zelfs „geweldig zien voetballen”. Het enige dat Feyenoord in de ogen van de coach had nagelaten was het maken van doelpunten. NAC-verdediger Robbert Schilder deed dat wel twee keer, waardoor de club uit Breda de wedstrijd won.

‘Je moet schieten, anders kun je niet scoren’, zo luidt een van de bekendste voetbalwijsheden van Johan Cruijff. Feyenoord bewees gisteren nogmaals het gelijk van Nederlands beste voetballer ooit. Het elftal van Been speelde met de Russische, aanvallende middenvelder Fedor Smolov in de spits en die kwam in negentig minuten tijd tot niet één gevaarlijk schot tussen de palen. De invallers Sekou Cissé en Luc Castaignos konden ook geen indruk maken.

Feyenoord betaalt nu de tol van de mislukte zoektocht naar een centrumspits. De afgelopen zomer wist de concurrentie wel toe te slaan. PSV huurde Marcus Berg, Ajax kocht Mounir El Hamdaoui, FC Twente haalde Marc Janko, SC Heerenveen legde Bas Dost vast, FC Utrecht contracteerde Frank Demouge en ADO Den Haag nam Dmitri Bulykin in dienst. Leo Beenhakker, de technisch directeur van Feyenoord, kwam niet verder dan het huren van Smolov van Dinamo Moskou – een 20-jarige Rus die in dertig competitiewedstrijden slechts één keer scoorde.

Beenhakker mag dan steeds roepen dat „boodschappen doen zonder geld lastig is”, maar de meeste spelers die onder zijn leiding naar Feyenoord zijn gekomen mogen als mislukt worden beschouwd. Stefan Babovic, Aleksandar Ignjatovic, Sekou Cissé, Dani Fernandez, Adil Auassar, Michael Lumb, Ruben Schaken en Fedor Smolov hebben Feyenoord eerder verzwakt dan versterkt. Tegen NAC kwamen alleen Schaken en Smolov in actie. Schaken stond met een fout aan de basis van het openingsdoelpunt van NAC. Smolov kon voorin opnieuw geen vuist maken.

Het armlastige Feyenoord moet door het sportieve en financiële wanbeleid van de afgelopen jaren noodgedwongen een beroep doen op spelers uit de eigen jeugd. Voetbalmiljonairs als Denny Landzaat, Roy Makaay, Kevin Hofland en Giovanni van Bronckhorst hebben plaats gemaakt voor jongens als Leroy Fer (20), Georginio Wijnaldum (19) en Stefan de Vrij (18). Deze jongelingen zijn niet alleen vaste krachten in het elftal van Been, maar vertegenwoordigen ook het kapitaal van de club op het veld. De 17-jarige spits Luc Castaignos moet in de toekomst het gezicht van het nieuwe Feyenoord worden.

Vooralsnog bestaat het nieuwe Feyenoord nog niet. Been, die vorig seizoen net als Beenhakker als een soort verlosser binnen werd gehaald, heeft nog geen wonderen verricht. Feyenoord werd als enige Nederlandse club in de voorronde van de Europa League uitgeschakeld door het modale AA Gent. En in de competitie leed de Rotterdamse club tegen NAC alweer de tweede nederlaag van het seizoen. Misschien nog wel het meest veelzeggend is dat Been niet eens ontevreden is over de ontwikkeling van zijn ploeg.

De neutrale toeschouwer kreeg gisteren in Breda een draak van een wedstrijd voorgeschoteld. Feyenoord en NAC slaagden er niet of nauwelijks in om een behoorlijke aanval op te zetten. De profs leden talloze malen slordig balverlies en schatten situaties volkomen verkeerd in. Zelfs de doorgaans zo luidruchtige aanhang van Feyenoord viel in de loop van de tweede helft helemaal stil. Alles wees erop dat het duel in een bloedeloze 0-0 zou eindigen. Beide ploegen leken daar zelfs vrede mee te hebben. In de 84ste minuut sloeg Schilder echter toe met een bekeken schuiver. En in de slotfase besliste de verdediger de wedstrijd met een rake vrije trap.

De technische staf, de spelers en de fans van Feyenoord bleven geslagen achter. Voor hun gevoel had de ploeg vrijwel de hele wedstrijd gedicteerd, maar bleef de beloning achterwege. Tot overmaat van ramp zag Been ook nog eens Luigi Bruins en André Bahia met knieblessures uitvallen. En de jonge invaller Bruno Martins Indi kreeg vlak voor tijd een rode kaart. De verdediger werkte in de ogen van scheidsrechter Ruud Bossen aanvaller Matthew Amoah op onreglementaire wijze tegen de grond.

Been was na afloop opvallend positief over het spel van Feyenoord. Hij sprak over een van de beste wedstrijden van het seizoen qua voetbal. „Maar dit spel is uitgevonden om goals te maken. En dat hebben we niet gedaan”, zo zei de coach van Feyenoord. Volgende week komt Ajax naar de Rotterdamse Kuip. De aartsrivaal uit Amsterdam zal net zomin als NAC mededogen hebben met Feyenoord.