een weekeinde vol voetbal

In de Bundesliga wordt al voorzichtig gesproken van een crisis bij de topclubs Bayern München en Schalke 04. Na drie speelronden zijn Hoffenheim en Mainz de verrassende koplopers. Mainz won gisteren ook de derde wedstrijd, met 2-1 van Kaiserslautern. Ook Hoffenheim, dat vrijdag al met 2-0 won van het teleurstellende Schalke, heeft negen punten. Hamburger SV, dat zaterdag gelijkspeelde tegen Nürnberg (1-1), staat derde op twee punten. Net als vorig seizoen komt Bayern moeizaam op gang. De kampioen kwam zaterdag thuis tegen Werder Bremen niet verder dan 0-0 en staat op vijf punten van de koplopers. „We hebben de meeste kansen gecreëerd”, meende coach Louis van Gaal. „Dan moet je ook een doelpunt maken en een beetje geluk hebben. Daar ontbreekt het nu aan.”

Chelsea heeft ook na de vierde speelronde in de Premier League een score van 100 procent. De landskampioen won het uitduel met West Ham United met 3-1. Michael Essien (tweemaal) en Salomon Kalou maakten de doelpunten voor Chelsea, dat met twaalf punten uit vier wedstrijden koploper is. Arsenal won met 4-1 van Bolton Wanderers en volgt op twee punten. Manchester United verspeelde bij Everton in blessuretijd een 3-1 voorsprong: 3-3.

FC Barcelona heeft zich zaterdag in Camp Nou laten verrassen door Hercules Alicante. De debutant in de Primera Division won met 2-0 door twee treffers van de Paraguayaan Nelson Haedo Valdez. Real Madrid won wel, met 1-0 van Osasuna. Verdediger Ricardo Carvalho bezorgde trainer José Mourinho in de tweede helft de eerste zege van het seizoen. Real was de competitie begonnen met een 0-0 gelijkspel tegen Mallorca. Valencia versloeg Racing Santander met 1-0. Hedwiges Maduro maakte de enige treffer.

PSV worstelde zaterdag tegen NEC een helft lang met zichzelf, maar won met 3-1. Op basis van het aantal gemaakte doelpunten loste PSV daardoor Ajax af als koploper. „De eerste helft was PSV in alle opzichten onder de maat”, vond coach Fred Rutten. „Het tempo waarin we speelden hoort niet bij de manier waarop je wedstrijden wint.” Danny Koevermans, de vervanger van Marcus Berg, maakte kort na rust de gelijkmaker voor PSV dat in de eerste helft op achterstand was gekomen. Ibrahim Afellay en topscorer Ola Toivonen maakten de andere treffers.

Trainer Martin Jol van Ajax erkende na de bescheiden 2-0 zege op Willem II dat zijn team betere wedstrijden heeft gespeeld in de Arena. „Zo’n uitslag zijn we niet gewend, meestal maken we vier, vijf of zes doelpunten. Toch ben ik niet ontevreden”, zei Jol. „Na de rust kregen we minimaal vier goede kansen. Helaas gingen die er niet in, maar ik ben best tevreden met de drie punten.”Aanvoerder Luis Suarez bewees wederom zijn waarde voor de ploeg van Jol door tweemaal (uit een strafschop) te scoren. De topscorer ontbreekt deze week in het duel met Real Madrid in de Champions League.

Na de derde zege op rij van FC Twente, zaterdag bij VVV-Venlo, gaf trainer Michel Preud’homme toe twijfels te hebben gehad. „We hebben veel te veel kansen gemist. Daardoor kon VVV in de wedstrijd blijven.” De gedachten van de Belg gingen terug naar de eerste twee competitieduels van FC Twente, die beide in 0-0 eindigden. „Ook toen waren we beter, maar verspeelden we punten. Gelukkig gebeurde dat nu niet, vooral omdat de spelers er in bleven geloven.” Preud’homme was blij dat zijn elftal in de Champions League vóór het duel met Inter geen misstap beging. „We hebben ons beslist niet ingehouden.”

Excelsior, de club met de laagste begroting in de eredivisie, is tot nu toe de verrassing van dit seizoen met een plek in de subtop. De jonge ploeg van Alex Pastoor won zaterdag op Woudestein met 2-1 van Heracles. Eerder versloeg Excelsior thuis Feyenoord (3-2) en NEC (4-2).