Drents Museum krijgt schilderijen van ING

Het Drents Museum in Assen krijgt van ING 271 topwerken van hedendaagse figuratieve Nederlandse schilders. Het zijn werken van onder anderen Kik Zeiler, Dick Pieters, Matthijs Röling en Barend Blankert. De schilderijen komen uit de collectie van thans 22.500 kunstwerken die ING sinds de jaren zeventig heeft opgebouwd.

Het Drents Museum werkt al jaren samen met ING bij het samenstellen van tentoonstellingen over figuratieve kunst. Het museum richt zich met name op figuratieve kunst van schilders uit Noord-Nederland. Van ING krijgt het museum, dat momenteel wordt verbouwd, nu ook werk van schilders uit de rest van Nederland. „Het is een enorme kwaliteitsimpuls voor onze vaste collectie”, zegt museumdirecteur Michel van Maarseveen. „Onze museum wordt er veel breder door.” De aanwinsten zullen na de heropening van het Drents Museum, najaar 2011, worden getoond op een nieuwe afdeling figuratieve kunst.

De bank stoot een deel van de collectie af, omdat er in de bankkantoren minder plek is om deze te tonen. Ook koopt ING sinds vorig jaar geen werk meer aan, wegens de economische crisis.

ING Art Management voert gesprekken met meer musea en met zorginstellingen om te zien of daar plek is. De schenking aan het Drents Museum zal wel de grootste zijn, aldus directeur Annabelle Birnie van ING Art Management.