Denksport

Ex-voetballers zijn de beroemdste golfers van ons land. Als Willem van Hanegem ‘de negen’ van zijn caddy krijgt aangereikt stoppen de heidevogels in Haarlem en omstreken met zingen. En als Marco van Basten handicap 4 heeft, geloven we dat hij Tiger Woods naar de kroon kan steken.

De afgelopen dagen heb ik via de televisie de golfbaan van de Hilversumsche Golf Club afgetuurd. De Nederlanders eindigden in de achterhoede. Iedere week lees ik op teletekst de namen Luiten, Derksen en Lafeber. Maar het was liefhebber Van Hanegem die bij Pauw en Witteman moest verhalen over golf. Vier keer per week zegt hij tegen zichzelf: „Ik gaat weer lekker spelen.”

De winnaar Martin Kaymer stond gistermiddag als een trotse haan overeind bij de achttiende en laatste hole in Hilversum: „Ik voelde me sterk en was geduldig.”

Zoals in zoveel sporten draait ook golf om zelfvertrouwen. Het is vooral een denksport waarbij je de zenuwen de baas moet blijven. Natuurlijk zit Kaymer wel eens in de piepzak maar uiterlijk loopt hij wat te lanterfanten op de green. Hij wappert eens met zijn petje, plukt een vuiltje van de baan, poetst een club en loopt onbewogen naar de volgende hole.

Het was mooi om te zien hoe het golfballetje uit Kaymers hand viel nadat hij het uit de laatste hole had gepeuterd. Hij was op.

De uitgeschakelde Nederlander Joost Luiten verklaarde dat golfers vroeger na een nachtje doorhalen de volgende ochtend straallazarus bij de eerste afslag stonden. Dat was nu niet meer. Jammer. Je wilt het wel zien: golfers met hun broek binnenstebuiten tikken het balletje even honderd meter ver weg richting vlag.

Golf is de derde sport van Nederland, het is meer ‘van het volk’ geworden. Het televisiecommentaar tijdens de wedstrijd in Hilversum deed toch anders vermoeden. Hamilton miste van dichtbij: „Ai, dat balletje kost hem 53.000 euro.” Haastig meldde de collega-verslaggever dat spelers tijdens de wedstrijd niet met geld bezig waren.

Luiten meldde eerder eerlijk dat geld een belangrijke rol speelt. Wie het meest verdient, is de beste. Zo simpel is het. Winnaar Kaymer verdiende in Hilversum 300.000 euro, Luiten – hij werd 57ste – kreeg 5.040 euro in zijn handen gestopt.

Mijn favoriet in Hilversum was de Zweed Christian Nillson. Witte schoenen, rode konen. Hij had een geweldige chip. Het balletje kwam wonderbaarlijk mooi omhoog en was als een draaiend hemellichaam perfect in de lucht te volgen.

Nog een keer Nillson. Raakt de golfbal deze keer niet helemaal lekker. Eenmaal op het gras rolt hij weg. „Oei, downhill, slow, te veel backspin!” Dan is golf leuk. Technisch geleuter van volwassen mannen rond een wit balletje. Het is jeu de boules op gras. Bukken, turen, meten, poetsen, piekeren.

Willem van Hanegem poetste het ouderwetse imago van het golf vlak voor het weekeinde op. Hij was in Hilversum gaan kijken. „Je bent altijd buiten, je speelt op de mooiste banen. En in de ochtend als de dauw er nog hangt, komen er zes herten naar je toegelopen. Of je ziet vossen liggen op de green. Echt, het is een fascinerend spel.”

Luiten werkt zich de komende tijd in het zweet in een sportschool. Van Hanegem slaat vandaag een balletje voor de lol. Ergens in het midden van de baan schudden de prof en de liefhebber elkaar de hand. Dat is golf in Nederland.