boekberichten

‘Uitgeefconcerns moeten voor tribunaal gesleept’

De Argentijns-Canadese schrijver-bibliofiel Alberto Manguel haalt in een interview met het persagentschap EFE naar aanleiding van zijn pas in het Spaans vertaalde boek La Ciudad de Palabras (The City of Words) zwaar uit naar de grote uitgeefconcerns die volgens hem „misdadig zijn omdat ze alle verbeelding vermoorden”. Volgens Manguel zijn de grote uitgeverijen – hij noemt er geen enkele bij naam – „schuldig aan misdaden tegen de menselijkheid en moeten ze voor een internationaal tribunaal verschijnen.” Manguel, vooral bekend van Een geschiedenis van het lezen, vervolgt: „Deze uitgeverijen zien literatuur als supermarktproducten. [...] De grote uitgeverijen zijn in handen van financiële groepen. Ze formatteren boeken als een paar schoenen, en veel schrijvers laten zich daarbij inschakelen. [...] Schrijvers zouden zich moeten onderdompelen in lange periodes van observatie om literatuur te scheppen die de tijd verlicht, die licht werpt op verleden en toekomst, als een aandenken of als een waarschuwing. Literatuur kan niet veel tegen grote rampen of oorlogen doen, maar het kan troost bieden of een evenwichtspunt.”

‘Zwarten lezen nu eenmaal niet’

De omstandigheden in Zuid-Afrika zijn niet ideaal voor een literair festival en Zuid-Afrikaanse columnisten en journalisten zijn daar opvallend direct over: „It’s a fact: darkies just don’t read”, zo zette reisschrijver Sihle Khumalo (auteur van Dark Continent My Black Ass) boven een column, en toen een journalist van de krant The Sowetan een biljet van honderd rand in een bibliotheekboek verstopte kon hij dat vier maanden later ongeschonden terugvinden. Maar na een afwezigheid van 10 jaar wordt dit jaar in Johannesburg weer een literair festival georganiseerd. Ook hier blijkt echter dat Zuid-Afrika iets anders aan het hoofd heeft dan lezen: de boeken vormen grotendeels aanleiding voor politieke, economische en maatschappelijke debatten. De Britse krant The Guardian verbaasde zich: schrijver en journalist Rian Malan was weliswaar aanwezig, maar hij trad alleen op als gitarist. Kortom: een literair festival in Johannesburg is niet onmogelijk, zolang de boeken er maar als een voetnoot bijhangen, zo concludeert de krant.

Jagtlust

van Van der Zijl wordt verfilmd

Er wordt gewerkt aan een scenario voor een speelfilm die is gebaseerd op Jagtlust van Annejet van der Zijl, haar literair non-fictiedebuut uit 1988. Dit meldt het ANP. Maria Goos zal het scenario voor haar rekening nemen, Johan Timmers wordt de regisseur van de film. Jagtlust beschrijft het artistieke en spraakmakende broeinest dat het Gooise landhuis Jagtlust in de jaren vijftig en zestig was. Middelpunt was de dichteres Fritzi ten Harmsen van der Beek en vaste gasten waren onder meer Remco Campert (die een tijdlang gehuwd was met Van der Beek), Gerard Reve en Cees Nooteboom.

Stockholmsyndroom voorbij door Franzen

„Goed nieuws: Jonathan Franzens Freedom verslaat Stieg Larsson”, zo schreef Jennifer Schuessler jubelend in de krant The New York Times. In het stukje gaat ze nader in op de bestsellers en noemt ze de overwinning op Larsson het einde van een stockholmsyndroom. Hoe lang Franzen de Larssontrilogie zal kunnen verslaan, daar durft ze geen uitspraken over te doen.

Lees ook: nrcboeken.nl en www.depapierenman.nl