Belgische kerk: laat daders zich melden

Aartsbisschop Leonard neemt plaats voor de persconferentie over het kindermisbruik in de Katholieke Kerk. Foto AP Belgium's Archbishop Andre-Joseph Leonard takes a seat prior to address the media at a media conference in Brussels, Monday, Sept. 13, 2010. The Belgian Roman Catholic church has acknowledged widespread sexual abuse over years by clergy and promises action to seek healing for victims and punish the abusers. (AP Photo/Yves Logghe) AP

De Katholieke Kerk in België wil met de oprichting van een ‘centrum voor erkenning, heling en verzoening’ een eind maken aan een maandenlange periode van onrust en opwinding over schandalen van seksueel misbruik door geestelijken.

De Belgische bisschoppen roepen ook daders van seksueel misbruik op zich te melden. Johan Bonny, bisschop van Antwerpen, zei vanochtend in een persconferentie: „We moeten en willen met het verleden in het reine komen.” Hij zei dat christelijke termen als boete, vergeving en schuld „besmeurd en vertekend” zijn geraakt door de getuigenissen die naar buiten zijn gekomen en stelde dat de slachtoffers „eerbied en eerherstel” verdienen.

In België kwamen honderden slachtoffers met verhalen na het ontslag in april van de bisschop van Brugge, Roger Vangheluwe, die jarenlang zijn neefje had misbruikt. Aartsbisschop André-Joseph Léonard zei vandaag dat het Vaticaan spoedig beslist hoe Vangheluwe gestraft zal worden. In België werd de afgelopen week geopperd dat hij zelf afstand zou moeten doen van zijn priesterschap.

Vangheluwe, die sinds het voorjaar in een West-Vlaamse abdij woonde, liet zaterdag weten dat hij zich „in het verborgene” zou gaan bezinnen op zijn leven. Hij had nog meer spijt dan eerst, zei hij, nu hij zag hoeveel kwaad hij had aangericht. „Velen zijn meegesleurd in een spiraal van verdriet en ellende, onder wie kardinaal Danneels.” Uit bandopnames, gepubliceerd door de krant De Standaard, bleek dat de vroegere aartsbisschop van België, Godfried Danneels, gepoogd had de zaak uit de openbaarheid te houden.

De commissie die het seksueel misbruik in de Kerk tot nu toe onderzocht, publiceerde vrijdag een eindverslag met indringende getuigenissen van slachtoffers. De commissie, die haar werk neerlegde na een inval door justitie afgelopen zomer, verweet de leiding van de Kerk „incestueus nietsdoen”: de Kerk was vooral geïnteresseerd in het eigen voortbestaan.

Commentaar: pagina 7

nrc.nl/wereld:rapport en reacties