Van Toorn sprak niet meer met de KNVB

Dick van Toorn kan een lach niet onderdrukken als hem wordt gevraagd of hij de KNVB-delegatie, die vandaag met Bayern München over de blessure van Arjen Robben praat, nog van informatie heeft voorzien. „Op 11 juni heb ik voor het laatst met mensen van de voetbalbond gesproken. Daarna is er helemaal geen contact meer geweest”, zegt de 78-jarige Rotterdamse fysiotherapeut Van Toorn. „Maar dat hoefde ook eigenlijk niet meer. Ik heb Robben na zijn blessure in de oefeninterland tegen Hongarije [op 5 juni, vlak voor het WK] intensief behandeld en hem fit overgedragen aan bondsarts Gert-Jan Goudswaard. Bij het Nederlands elftal wilden ze voorzichtig met hem zijn en hebben ze in Zuid-Afrika misschien juist ietsje te veel gas teruggenomen. Gelukkig heeft hij kunnen spelen.”

Van Toorn heeft na het WK in Zuid-Afrika met verbazing via de media het nieuws over Robben gevolgd. De international zou allesbehalve fit zijn en mocht niet aan het seizoen beginnen. Volgens de medische staf van Bayern München zou Robben niet één, maar twee spierscheuringen hebben. De aanvaller komt dit jaar niet meer in actie. „Het zou in theorie zo kunnen zijn dat bij de eerste scan van Robben een scheuring door het nog aanwezige vocht niet is gezien. Maar voor het genezingsproces maakt dat geen fluit uit”, zegt Van Toorn. „Die scheur is dan in dezelfde behandeling meegenomen.”

Van Toorn is van mening dat Robben nu gewoon had kunnen voetballen. „Ik doe mijn werk al zestig jaar. Ik neem nooit risico’s. Dat heb ik nu ook niet gedaan. Voordat ik hem heb overgedragen, heeft hij drie volle sprints over honderd meter gemaakt. Ik snap wel dat de artsen van Bayern München moeilijk kunnen geloven dat een spierscheuring in een paar dagen geneest. Toch is het zo. Of dachten ze dat hij met een scheuring vijf wedstrijden plus twee verlengingen in de finale heeft gespeeld? Bij Bayern geloven ze kennelijk nog steeds dat spierblessures alleen genezen met rust, ijs en compressie.”

Van Toorn heeft alleen per sms nog contact met Robben. „Ik heb hem geadviseerd bepaalde artikelen te lezen en rustig te blijven. Robben wordt nu gek gemaakt door de artsen van Bayern. Straks heeft hij nog een psycholoog nodig. De arts van Bayern vindt een plaatje kennelijk belangrijker dan het daadwerkelijk functioneren van een lichaam. Als ze mijn werkwijze belachelijk maken, dan kan ik alleen maar lachen.”

Van Toorn is ervan overtuigd dat Bayern München geen zaak heeft. „De KNVB zal echt geen stuiver hoeven te betalen. Anders gooi ik persoonlijk de handdoek in de ring.”