Rotterdam-West bewijst het gelijk van Bommeljé

Met veel gevoel van instemming en herkenning las ik het uitstekende artikel van Bastiaan Bommeljé. Wilders houdt Nederland inderdaad een spiegel voor. Een gebarsten spiegel waarin we een gefragmentariseerde samenleving zien.

Als zaterdag-postbesteller in Rotterdam-West, die vanwege de huidige crisis binnenkort zijn vaste baan als tekstschrijver kwijtraakt, zie ik wekelijks de andere kant van Nederland. De wijken waar ik kom en de mensen die er wonen, zijn onbekend terrein voor de overbetaalde topambtenaren en wetenschappelijk medewerkers van Bommeljé.

Een Rotterdamse ambtenaar die ik laatst op de regionale televisie een jubelend verhaal hoorde afsteken over de vernieuwing van de Nieuwe Binnenweg, ooit een prachtige winkelstraat, maar nu volledig afgetakeld, neem ik graag een keer op zaterdag mee. Hij werd op locatie geïnterviewd, maar was met zijn gezwollen en onnavolgbare ambtenarenjargon lichtjaren verwijderd van de schrijnende realiteit. Dat heb je met grootstedelijke topambtenaren die zelf doorgaans ver buiten de stad in een villawijk wonen en het gevoel met wat er speelt in de stad waar ze werken totaal hebben verloren.

Wilders is in deze gapende en groeiende kloof tussen de bestuurlijke elite en de onderklasse gesprongen. Hij laat ons het lelijke gezicht van Nederland zien en dat is inderdaad niet prettig, ik zie het elke zaterdag.

Peter Spijker

Rotterdam

    • Peter Spijker