Risico's?

Bayern München meent dat Arjen Robben niet had moeten spelen op het WK. Maar is het niet begrijpelijk dat sporters voor belangrijke wedstrijden meer risico’s nemen dan normaal?

Dennis van der Geest, voormalig judoka: „Voor belangrijke wedstrijden ga je ver. Je maakt de afweging of dat alleen gevolgen heeft voor de korte termijn of voor de rest van je leven. Maar je moet op die ene datum nou eenmaal goed zijn. Robben had het WK niet een maandje kunnen verplaatsen. Soms maken sporters bewust een keuze waaraan ze blijvend letsel overhouden. Ik heb op de Olympische Spelen een wedstrijd uitgejudood met een gebroken elleboog. En toen ik een ingescheurde buikspier had, heb ik twee spuiten in mijn lijf laten zetten. Terwijl ik natuurlijk van tevoren wist dat ik er na de wedstrijd alleen nog maar erger aan toe zou zijn. Wat ik overigens heel belangrijk vind, is dat de medici om topsporters heen ook een topsportmentaliteit hebben. Zij moeten kunnen begrijpen dat een topsporter voor die ene wedstrijd verder gaat dan gebruikelijk. Ik vind artsen wat dat betreft vaak te behoudend.”

Suzanne Harmes, turnster: „Ik snap werkelijk niet dat iedereen zo over Robben blijft lopen zeuren. Het Nederlands elftal is zover gekomen op het WK, dat het eigenlijk logisch is dat hij gewoon door die blessure heen heeft gespeeld. Ik zou absoluut hetzelfde hebben gedaan. Het gebeurt regelmatig dat ik licht geblesseerd ben. Voor wedstrijden krijg ik dan gewoon wat extra pijnstillers of een zalfje. Na de wedstrijd moet je dan alleen een poosje gas terugnemen. Maar dat heb ik er dus wel voor over.”

Edwin Goedhart, clubarts Ajax: „Natuurlijk ga je voor een Champions League-finale of een WK-wedstrijd verder dan voor een eenvoudig oefenwedstrijdje. Het gebeurt wel eens dat een speler voor een wedstrijd een spuit krijgt tegen de pijn. Maar je moet van tevoren wel goed over de consequenties nadenken. Zijn die herstelbaar of loopt het lichaam echt ernstige schade op? Ook neem je in zo’n afweging mee of iemand aan het eind van zijn carrière staat of dat het om een jeugdspeler gaat die nog een loopbaan van twaalf, dertien jaar voor zich heeft liggen. Een speler neemt de beslissing om wel of niet te spelen in samenspraak met de medische staf en de coach. Uiteindelijk maakt de sporter echter zijn eigen keuzes. Als een speler wil meedoen en het vervolgens niet goed gaat, vind ik niet dat hij kan zeggen dat hij door de medische staf tegen zichzelf in bescherming genomen had moeten worden.”

Kay van Dijk, volleybalinternational: „Het komt zeker voor dat sporters voor belangrijke wedstrijden wat verder gaan dan goed zou zijn voor hun lichaam. In de periode dat ik in Zuid-Korea speelde, zat ik constant tegen blessures aan, maar toch speelde ik iedere wedstrijd weer. Ik ga regelmatig door mijn enkel, maar dan speel ik de wedstrijd toch uit. Soms ga ik door mijn rug, dan laat ik me even kraken langs de kant en vervolgens speel ik weer verder. Ik heb zelfs één keer een hele sterke verdoving ingespoten gekregen. In mijn achterhoofd bedenk ik wel altijd even of ik mijn lichaam helemaal kapot maak of dat het net nog kan. Maar bij belangrijke wedstrijden neig ik er altijd naar om maar door te blijven spelen. Ik kan Robben dus heel goed begrijpen.”

Erben Wennemars, voormalig schaatser: „Ik heb het geluk gehad dat ik nooit ziek of geblesseerd ben geweest voor grote toernooien. Maar ik vind het wel heel logisch dat Robben tijdens het WK heeft gespeeld omdat dat toernooi het hoogst haalbare is voor een voetballer. Daarom vind ik die discussie tussen de KNVB en Bayern München eigenlijk ook heel onzinnig. Het WK komt maar één keer in de vier jaar voor, natuurlijk speelt Robben dan mee. Als ik mee zou mogen doen aan de Olympische Spelen en van tevoren zou weten dat ik daarna nooit meer zou kunnen schaatsen, zou ik het ook gewoon doen. TVM zegt toch ook niet tegen Sven Kramer dat hij niet op de Olympische Spelen mag rijden omdat zij graag willen dat hij topfit is voor het Nederlands kampioenschap omdat zij daar ‘exposure’ hebben? Echt belachelijk.”

    • Shari Kiljan