Paniek rond pensioenen fnuikt de economie

Wat mij als macro-econoom grote zorgen baart bij alle commotie rond de pensioenfondsen is dat deze sterk bijdraagt aan de onzekerheid over de toekomst. De reactie op deze onzekerheid is een terugval in de consumptie en investeringen, waardoor de gevreesde stagnatie in de aarzelend oplevende economie bewaarheid zou kunnen worden en de dubbele dip in het verschiet ligt. De rol van de overheid is hierbij uiterst ongelukkig. Zij gooit olie op het vuur door te bewerkstelligen dat pensioenfondsen uitkeringen gaan korten. Als er iets bijdraagt aan stagnatie van de bestedingen is het deze korting wel. Immers, als ergens geld snel wordt uitgegeven, is dat bij mensen met het Zwitserleven-gevoel. Iedere korting in die hoek werkt direct extra negatief door in de economie. Daarnaast wordt de onzekerheid over de toekomst met deze maatregel versterkt.

Er is, na een ongelukkige start, een voorstel in de maak van werkgevers en werknemers in de SER over de toekomst van ons pensioenstelsel. De afspraak is dat het vóór het eind van dit jaar zou worden ingediend. Waarom wordt niet even gewacht op dit voorstel? Dan zal de evidente noodzaak om de pensioengerechtigde leeftijd op een geordende wijze langzaam te verhogen zeker bespreekbaar worden en zullen de toekomstige verplichtingen van pensioenfondsen, ook bij een lage rekenrente, er opeens heel anders uitzien.

Joan Muysken

Hoogleraar macro-economie aan de Universiteit Maastricht

    • Joan Muysken