Osama bin Laden

Osama bin Laden sits during an interview with Pakistani journalist Hamid Mir in an image supplied by the respected Dawn newspaper November 10, 2001. Osama bin Laden accused U.S. forces of "barbaric" acts in Iraq comparable to those committed by Saddam Hussein, according to an audio tape first broadcast in January 2006 and posted on the Internet in full on February 20, 2006. REUTERS/Hamid Mir/Editor/Ausaf Newspaper for Daily Dawn/Files

Gary Brook Faulkner heeft hem niet kunnen vinden. In juni werd de bouwvakker uit Colorado in Pakistan aangehouden, hij was bewapend met een pistool, een zwaard, nachtzicht-apparatuur en christelijke teksten. Zijn missie: Osama bin Laden „een kopje kleiner maken”.

Al bijna negen jaar weet Bin Laden uit handen van de Amerikanen te blijven. Vlak na de aanslagen van 11 september 2001 waren de Amerikanen er nog het dichtste bij. Medio december 2001 had de leider van Al-Qaeda zich met enkele honderden getrouwen verschanst in de grotten van het Tora Bora-gebergte, in Oost-Afghanistan. Amerikaanse vliegtuigen bombardeerden dag en nacht, honderden strijders kwamen om. Bin Laden schreef zijn testament. Maar de VS hadden slechts enkele tientallen commando’s in het gebied. Bin Laden wist te ontglippen.

Sindsdien houdt Bin Laden zich hoogstwaarschijnlijk schuil in het grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan. En hoewel de Amerikanen bijna dagelijks luchtaanvallen uitvoeren op de Talibaan en Al-Qaeda, weet de hoogste baas steeds de dans te ontspringen. In maart van dit jaar bracht de tv-zender Al-Jazeera nog een recente geluidsopname van Bin Laden naar buiten. Het fragment duurde 74 seconden. Volgens de Amerikaanse autoriteiten is de opname echt.

    • Steven Derix