Opnieuw aanval van rebellen Colombia

In Colombia hebben linkse rebellen gisteren in het zuiden van het land zeker zes politiemensen gedood. Bij eerdere aanvallen vielen in september al 55 doden.

De Colombiaanse president Juan Manual Santos beloofde vorige maand bij zijn aantreden een harde aanpak van de rebellen die ook bij de drugssmokkel zijn betrokken. Regering en leger krijgen moeilijk vat op de zuidelijke provincies Narino en Putumayo waar het FARC en het ELN met een offensief zijn begonnen. De twee provincies, die aan Ecuador grenzen, spelen een centrale rol in de cocaïnesmokkel, een belangrijke inkomstenbron voor de opstandelingen.

Bij de aanval van gisteren vielen de rebellen een politiebureau aanbij de stad San Miguel in de provincie Putumayo. Zij gebruikten daarbij raketten die gemaakt waren van gascilinders.

Volgens waarnemers willen FARC en ELN met de jongste gewelddadigheden laten zien dat zij nog altijd een dreiging vormen voor de regering in Bogotá, ondanks het harde optreden waarmee president Alvaro Uribe acht jaar geleden begon. Zes Colombiaanse politieagenten werden dinsdag gedood bij een aanval van rebellen. Militanten van zowel de FARC als ELN deden dinsdag een aanval op het politiebureau in Samaniego. Ze schoten met geweren en zelfgemaakte raketten. De laatste jaren waren steden en snelwegen juist veiliger geworden door de harde aanpak van de FARC en ELN. De Colombiaanse regering kreeg daarvoor steun van de Verenigde Staten. (Reuters, AP, BBC))