Obama: niet islam is de vijand

De Amerikaanse president Obama heeft gisteren tot religieuze tolerantie opgeroepen en er de Amerikanen aan herinnerd dat de „overweldigende meerderheid” van de moslims vredelievend zijn. Hij zei dit tegen de achtergrond van onduidelijkheid over het plan van een dominee in Florida om vandaag, de negende verjaardag van de aanslagen van 9/11, honderden korans te verbranden. De dominee, Terry Jones, zei gisteren eerst dat hij zijn plan bij nader inzien niet zou uitvoeren, maar liet daar later toch weer twijfel over bestaan.

Amerikaanse leiders hebben zware druk uitgeoefend op Jones, leider van een 50 leden tellend kerkje in Gainesville, geen korans te verbranden. Met name is erop gewezen dat zijn actie Amerikaanse militairen in islamitische landen in gevaar kan brengen. In Afghanistan gingen gisteren tienduizenden mensen de straat op om te protesteren tegen Jones’ plan. Bij een Duitse NAVO-basis werd een betoger doodgeschoten.

Op een persconferentie in het Witte Huis noemde Obama Jones’ naam niet. Hij verwees naar hem als „het individu in Florida”. Hij zei dat mensen eraan moeten denken dat de vijand van het land niet de islam is maar Al-Qaeda en andere extremistische groepen.

Jones zelf zei gisteren geen korans te zullen verbranden als hij in New York imam Feisal Abdul Rauf kon ontmoeten die omstreden plannen heeft ontwikkeld voor een islamitisch centrum in de buurt van het op 9/11 verwoeste World Trade Center. Rauf zei echter niets te weten van een ontmoeting. (AP, AFP, Reuters)