Nog zwaarder misbruik in kerk België

In België is met afschuw en verontwaardiging gereageerd op honderden getuigenissen van seksueel misbruik in de katholieke kerk die gisteren zijn gepresenteerd. Politici willen dat de voorzitter van de commissie die de ernstige beschuldigingen verzamelde, kinderpsychiater Peter Adriaenssens, in het parlement zijn bevindingen toelicht. Adriaenssens verweet de kerk gisteren, na de presentatie van zijn rapport, „incestueus nietsdoen”.

Verhalen over aanrandingen en verkrachten werden gebagatelliseerd en het „eigen aandeel” erin ontkend. Zijn commissie verzamelde 476 klachten. De meeste kwamen binnen na het ontslag van de bisschop van Brugge, in april, die jarenlang zijn neefje had misbruikt. De commissie staakte haar werk in juni, nadat justitie de dossiers in beslag had genomen.

In het eindverslag staan 124 geanonimiseerde getuigenissen. Adriaenssens zei dat de verhalen bij hem en zijn commissie het gevoel van een „maagstomp” hadden veroorzaakt. „Wie dit gelezen heeft, kan niet meer fantaseren dat het alleen om oppervlakkige betastingen ging.” De meeste slachtoffers waren jongens, een derde van de klachten kwam van vrouwen. Uit Franstalig België kwamen 45 klachten, alle andere waren van Vlamingen. Bij de commissie werden 13 gevallen van zelfmoord gemeld. Volgens naaste familieleden was er een duidelijk verband tussen de zelfmoord en seksueel misbruik.

In de gepubliceerde verhalen gaat het soms om erg kleine kinderen. Een man beschreef hoe hij als vierjarige anaal werd verkracht.

Volgens de commissievoorzitter reageerde de kerk „zoals een moeder die aan een ander uitlegt dat seksueel misbruik zo erg is”. Als ze dan hoort dat het om haar kind en haar eigen man gaat, aldus Adriaenssens, zegt ze dat het toch zo erg niet was. „Zij wil het voortbestaan van de familie.” De kerk vreesde „vernietiging van de eigen organisatie”, staat in het rapport.