Na de vakantie minder zin om te werken

Na de zomervakantie keren werknemers slecht gemotiveerd terug naar hun werk. Mensen zijn dan minder tevreden over hun loopbaan en kijken vaker uit naar een andere baan. Dat blijkt uit een onderzoek van de Arbo Unie onder 1.500 Nederlanders tussen de dertig en 65 jaar.

Voordat zij op vakantie gaan, geven werknemers gemiddeld een 6,1 voor de aantrekkelijkheid van het bedrijf waar zij werken, bij terugkomst is dat gedaald tot een 5,8. De grootste daling van zowel loopbaantevredenheid als betrokkenheid zag de Arbo Unie in de leeftijdscategorie 50-65 jaar. „Voor deze groep is de vakantie echt een moment van reflectie met als gevolg dat de huidige organisatie als minder aantrekkelijk wordt gezien”, aldus de Arbo Unie. De oudere werknemers gaan hierdoor actiever uitkijken naar alternatieve werkzaamheden binnen het bedrijf of zelfs naar een andere werkgever.

Bij leidinggevenden stijgt de loopbaantevredenheid juist na de vakantie. Ruim zeventig procent van hen geeft aan tijdens de vakantie bereikbaar te blijven voor noodgevallen.