Medium Ogilvie

Ik ben vandaag erg boos geworden over het interview in NRC Weekblad met Derek Ogilvie. Van een krant met zoveel aandacht voor de wetenschap had ik niet verwacht dat er zo’n kritiekloos artikel in de krant zou kunnen staan.

Met name de zin „of zijn contact met geesten gespeeld is of niet is niet de kwestie” verbaast me zeer. Het lijkt me wel degelijk de kwestie. We zijn een interview met iemand aan het lezen die voordoet alsof hij contact heeft met geesten.

In het artikel wordt vervolgens wel een onderzoek aangehaald van ene Gerald Gluck, volgens zijn website iemand die zich bezighoudt met ‘neurofeedback’, maar niet de onderzoeken die zijn gedaan door vermaarde wetenschappers en sceptici zoals James Randi en waar de telepathische gaven van Ogilvie achterwege bleven. Vlak voordat Ogilvie Engeland verliet voor Nederland is daar trouwens een documentaire over dit onderwerp uitgezonden.

Kortom, ik verwacht een meer kritische houding in de toekomst. Dit soort kritiekloosheid leidt ertoe dat binnen de maatschappij van alles voor waar wordt aangenomen waarvoor geen enkele wetenschappelijke basis is.

Thomas Veltman, Amsterdam

    • Thomas Veltman