Kort nieuws Kunst

SP stelt vragen om cabaret toch op Radio 2 te houden

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 11 sept. De Socialistische Partij heeft in de Tweede Kamer schriftelijke vragen gesteld aan staatssecretaris Van Bijsterveldt (CDA, Cultuur) over het verdwijnen van programma’s over cabaret en de Nederlandse liedkunst op Radio 2. De radiozender wil een jonger publiek trekken en schaft daarom deze maand kleinkunstprogramma’s als Sandwich, Andermans veren, Het Circus Jeroen Bosch en Volgspot af. Een deel verhuist naar de minder beluisterde zender Radio 5 Nostalgia. Kamerlid Jasper van Dijk: „Het is een slechte zaak dat kleinkunst en cabaret naar een uithoek van de Publieke Omroep wordt verbannen.” De SP reageert op een actie van het Comité voor Kleinkunst op Twee. Volgens Noëlle Beyne van Radio 2 gaat cabaret „absoluut niet verdwijnen” van de zender. Zij wijst erop dat zondagavond een nieuw cabaretprogramma van Sara Kroos begint en dat de programma’s Spijkers met koppen en Theater van het sentiment blijven bestaan. Wel verdwijnt de vaste kleinkunstavond op zondag. Beyne: „Daar luisterde een vaste, kleine, oudere groep van mensen naar die toch al naar het theater gaat.”

Sotheby’s veilt het duurste boek

Door een onzer redacteuren

Amsterdam, 11 sept. Sotheby's Londen veilt op 7 december een selectie boeken, manuscripten en tekeningen uit de privé collectie van wijlen Frederick, 2nd Lord Hesketh. Hoogtepunten uit de verzameling zijn een exemplaar van het duurste boek ter wereld, Birds of America van John James Audubon én een exemplaar van het belangrijkste boek uit de Engelse literatuurgeschiedenis Shakespeare’s First Folio. Het boek van Audubon, waarvan slechts 119 exemplaren bekend zijn, heeft een geschatte waarde van 4 tot 6 mln pond (4,8-7,2 mln euro).

UvA krijgt 120 zeldzame prenten

AMSTERDAM, 11 sept. Het instituut Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam heeft ruim 120 18de en 19de-eeuwse nieuwjaars- en kermisprenten verworven. Ze zijn geschonken door een verzamelaar. Vanaf de 17de eeuw groeide de traditie bij verschillende beroepsgroepen om rond de jaarwisseling prenten te laten drukken waarmee van deur tot deur werd gegaan om vakgenoten een gelukkig nieuwjaar te wensen. Kermiswensen verschenen ter gelegenheid van een kermis of jaarmarkt. (ANP)