Kort nieuws Economie

Schikking van miljoen in zaak vastgoedfraude

HAARLEM, 11 sept. Aannemer A.R. uit Tilburg heeft met justitie een schikking van ruim een miljoen euro getroffen voor zijn aandeel in de grote vastgoedfraude rond Bouwfonds en Philips Pensioenfonds. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) gisteren bekendgemaakt. R. werd verdacht van valsheid in geschrifte en witwassen. De bouwer heeft zijn berechting afgekocht door een boete van 350.000 euro te betalen. Bovendien betaalt hij het Openbaar Ministerie (OM) nog eens 660.000 euro voor het bedrag dat hij volgens Justitie met de fraude heeft verdiend. De Tilburger moet daarnaast nog een werkstraf van 80 uur verrichten. Het OM trof eerder al een schikking met de hoofdverdachte in de vastgoedfraudezaak, ex-Bouwfondsdirecteur Jan van V., die meer dan 70 miljoen euro boete heeft betaald. Van V. moet later dit jaar nog wel voor de rechter verschijnen. (ANP)

TUI wil via beurs van containertak af

FRANKFURT, 11 sept. De Duitse toerismegroep TUI wil zijn belang van 43 procent in zijn scheepvaartdivisie Hapag-Lloyd naar de beurs brengen. Dat meldden bronnen rond TUI gisteren aan persbureau Reuters. Het afstoten van Hapag-Lloyd zou een eerste stap kunnen zijn naar de verdere integratie van TUI AG en de Britse dochter TUI Travel, die voor 57,5 procent in handen is van het Duitse moederbedrijf. TUI bestond tot een paar jaar geleden uit twee divisies: de touroperator en de scheepvaartdivisie. In 2007 fuseerde de touroperator met de Britse First Choice, waardoor de grootste reisorganisatie in Europa ontstond. (ANP/RTR)

Fiat IMF tweede lening Grieken

Thessaloniki, 11 sept. Het Internationaal Monetair Fonds heeft toestemming gegeven voor het uitbetalen van haar deel van een lening van 9 miljard euro aan de Griekse overheid. Het is de tweede lening in het kader van het Europese reddingspakket dat in mei voor het noodlijdende land werd ingesteld. Dat heeft de Griekse minister van Financiën George Papaconstantinou gisteren gezegd. Het IMF leent 2,5 miljard aan de Grieken, de rest, 6,5 miljard komt van de overige landen in de eurozone. Volgende week zullen inspecteurs van het IMF en de EU het land weer bezoeken om te kijken of de bezuinigingen die nodig zijn om de economie weer gezond te maken op schema liggen. (AP)