Kort nieuws Buitenland

‘Japanse premier breidt voorsprong op rivaal uit’

TOKIO, 11 sept. De Japanse premier Naoto Kan heeft in de aanloop naar de verkiezingen om het leiderschap van zijn partij zijn voorsprong op zijn rivaal, Ichiro Ozawa, vergroot. Dat heeft het Japanse persbureau Kyodo gisteren gemeld op basis van een peiling onder parlementariërs en prominente leden in de Democratische Partij van Japan. De DPJ kiest dinsdag een nieuwe partijleider. De winnaar wordt vrijwel automatisch premier van Japan. Ozawa, de uitdager van Kan, is voormalig leider en partijstrateeg van de DPJ en een van de machtigste politici van Japan. Uit recente peilingen blijkt dat de kiezers een voorkeur hebben voor het aanblijven van Kan, die drie maanden geleden Yukio Hatoyama als premier opvolgde. Kan is de vijfde Japanse premier in drie jaar. (Reuters, AP)

Gevangenen in Bagdad ontsnapt

Bagdad, 11 sept. Vier verdachten die ter dood waren veroordeeld wegens connecties met Al-Qaeda-in-Irak, zijn ontsnapt uit een door Amerikaanse militairen bewaakte gevangenis in Bagdad. Dat hebben Amerikaanse en Iraakse functionarissen deze week bekendgemaakt. De ontsnapping uit de zwaarbeveiligde Karkh-gevangenis – het voormalige Camp Cropper – brengt de Amerikanen in verlegenheid. De VS hebben de controle over alle gevangenissen in Irak aan de Iraakse regering overgedragen, maar op verzoek van de regering zijn de Amerikanen verantwoordelijk gebleven voor het toezicht op sommige van de gevaarlijkste gevangenen. (AP)

Egyptische politie doodt migrant

Al-Arish, 11 sept. De Egyptische politie heeft gisteren weer een Afrikaanse migrant doodgeschoten die probeerde de grens met Israël over te gaan. Dat heeft een Egyptische veiligheidsfunctionaris meegedeeld. De Soedanees weigerde zich over te geven nadat de politie waarschuwingsschoten had afgevuurd, aldus de functionaris, waarna hij werd doodgeschoten. Talrijke migranten uit Afrika, in meerderheid Soedanezen, Ethiopiërs en Eritreërs, proberen met de hulp van Bedoeiënse smokkelaars Israël binnen te komen. De Egyptische grenspolitie heeft volgens de Verenigde Naties sinds 2007 meer dan 60 migranten doodgeschoten. (AP)

Amerikaanse toch niet uit Iraanse cel

Teheran, 11 sept. Iran heeft de aangekondigde vrijlating van een gevangen Amerikaanse vrouw geannuleerd omdat de juridische procedure nog niet is afgerond. Dat heeft de openbaar aanklager van Teheran gisteren meegedeeld. Hij gaf geen nadere bijzonderheden. Een dag eerder was bekendgemaakt dat de vrouw, een van drie jonge Amerikanen die in juli 2009 tijdens een wandeltocht in Irak in Iran terechtkwamen, op voorspraak van president Ahmadinejad vandaag zou worden vrijgelaten. Iraanse leiders hebben de drie van spionage beschuldigd. (Reuters)

Brits onderzoek naar journalistiek

Londen, 11 sept. Het Britse Lagerhuis gaat een parlementaire enquête houden naar ongeoorloofde praktijken van journalisten. Aanleiding is een verhaal in The New York Times afgelopen weekeinde over journalisten van de tabloid News of the World, die politici en leden van het koninklijk huis afluisterden. Dat gebeurde in de tijd dat Andy Coulson, de huidige perschef van premier David Cameron, hoofdredacteur was. Volgens de New York Times gebeurde het met medeweten van Coulson. Hij heeft dat altijd ontkend, ook al trad hij destijds wel af. (AP)

VN ‘nemen kennis’ uitspraak Kosovo

New York, 11 sept. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, inclusief Servië, heeft een resolutie aangenomen die „kennis neemt” van de recente uitspraak van het Internationaal Gerechtshof over Kosovo. Het hof bepaalde in juli dat de Kosovaarse onafhankelijkheidsverklaring van Servië in 2008 niet in strijd was met het volkenrecht. Na zware druk van de EU bestrijdt Servië niet langer die onafhankelijkheid, maar onderstreept wel het recht heeft om zijn „legitieme nationale belangen op een vreedzame en diplomatieke wijze te verdedigen”. Servië hoopt EU-lid te worden. (AP)