Kort nieuws Binnenland

Terneuzen wil softdrugsverkoop verder beteugelen

Terneuzen, 11 sept. Burgemeester Lonink van Terneuzen wil de verkoop van softdrugs in de enig overgebleven coffeeshop in de stad nog verder aan banden leggen door nog maar twee gram per klant per dag toe te staan. Dat liet de gemeente gisteren weten. Het aantal bezoekers aan de coffeeshop nam in de tweede helft van vorig jaar toch weer toe, ondanks dat ze nog maar 3 in plaats van 5 gram mochten kopen. Driekwart van de bezoekers komt uit België. De maatregel kan mogelijk nog dit jaar worden ingevoerd. (ANP)

Hof: toch geen meineed agenten

Arnhem, 11 sept. Twee agenten die hebben verklaard dat een van hen werd mishandeld bij rellen tijdens de Nijmeegse vierdaagse in 2005, zijn gisteren in hoger beroep vrijgesproken van meineed. Eerder werden Paul van D. en Bas K. veroordeeld en uit hun ambt gezet wegens valse verklaringen. Een van hen, een hondenbegeleider, werd ook vervolgd voor mishandeling. Die acht het gerechtshof in Arnhem wel bewezen, maar de Nijmegenaar krijgt geen straf. Het geweld dat hij toepaste was proportioneel in de extreem chaotische, bedreigende en gewelddadige omstandigheden (ANP)

Brand olieopslag Bonaire gedoofd

Kralendijk, 11 sept. Na ruim veertig uur is de brand in de olietank van opslag- en overslagbedrijf Bopec op Bonaire gisterochtend (lokale tijd) vanzelf uitgegaan. Vanwege de omvang en heftigheid van de brand was besloten om de nafta in de tank te laten opbranden. In totaal zijn zeker 200.000 vaten olie in rook opgegaan. De brand ontstond woensdagmiddag, vermoedelijk door een blikseminslag. De gezaghebber van het eiland heeft aangekondigd een onderzoek in te stellen naar de oorzaak en het verloop van de ramp. Ook moet duidelijk worden waarom de brandweer het niet alleen afkon. Wat de gevolgen voor het milieu zijn, is nog niet duidelijk. Gevreesd wordt voor grote schade. Bopec grenst aan een natuurgebied. (ANP)

Geld terug voor defecte ov-kaart

Den haag, 11 sept. Studenten die buiten hun schuld problemen ondervinden met de ov-chipkaart krijgen compensatie voor gemaakte kosten. Openbaarvervoerbedrijven bekijken onder druk van demissionair staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) de declaraties van studenten die zelf reiskosten hebben moeten maken omdat hun kaart niet werkte. Een woordvoerder van de ov-bedrijven zei gisteren dat dit zal leiden tot meer teruggaven aan studenten die in eerste instantie geen geld kregen. (ANP) De afgelopen tijd regent het klachten over de ov-studentenkaart, die in veel gevallen niet blijkt te werken. (ANP)

AIVD: scholen pas op met dierenles

Zoetermeer, 11 sept. Inlichtingendienst AIVD heeft scholen gewaarschuwd voor voorlichtingsbijeenkomsten over dierenrechten. De AIVD heeft geconstateerd dat een scholengemeenschap een donatie heeft gedaan voor een voorlichtingsles door een actiegroep voor dierenrechten. Dit geld kunnen actiegroepen volgens de AIVD gebruiken voor onwettige acties. (ANP)