Kinderen en geluk 5

Wetenschapsbijlage 28-08-10

Het krijgen en hebben van kinderen vergt ontzettend veel inspanning en er is geen weg terug naar af . ‘Niet goed, geld terug’, geldt met het krijgen van kinderen niet.Je kan ze niet ruilen of tussen de (oude) studieboeken op zolder plaatsen voor het geval dat je ze eens weer nodig zal hebben. In het artikel wordt gezegd dat het geluksgevoel toeneemt als de kinderen het huis uit zijn, maar ik geloof dat dat meer een geruststelling van de ouders zelf is.Zoiets van : ‘het is allemaal goed gekomen’ , ‘op zijn pootjes terecht, zoals het moet zijn !’ Want, tja, iedereen staat toch heel vreemd te kijken als je op je 30ste nog thuis woont, waarschijnlijk is er iets mis met jou.Wat ik zelf met kinderen heb is de ‘herontdekking’ van het leven en de omgeving en dan zie ik, dat gelukkig zijn gewoon heel simpel is.Ik word binnenkort grootmoeder. In het artikel staat dat ouders zich dan voldaan voelen, dat gevoel heb ik zelf niet. Maar het idee om weer het leven en de omgeving te mogen ‘herontdekken’ met mijn kleindochter maakt me gelukkig. Daartegenover maak ik mij zorgen over mijn dochter, haar verwachtingspatronen zijn heel hoog en zij denkt inderdaad dat het krijgen van een kind haar veel gelukkiger gaat maken en ik wil haar dat van harte gunnen.

Montse Cobo

IJsselstein

    • Montse Cobo