Japan mist bejaarden

In Japan, het sterkst vergrijzende land ter wereld, zijn 230.000 bejaarden zoek die minstens honderd jaar zouden moeten zijn. In de administratie van gemeentelijke overheden leven ze nog, in werkelijkheid zijn ze van de aardbodem verdwenen. Dat blijkt uit een overzicht dat het ministerie van justitie gisteren heeft gepubliceerd.

Het ministerie stelde in augustus een nader onderzoek in naar gegevens waaruit bleek dat volgens officiële registratie ongeveer 77.000 Japanners inmiddels 120 jaar zouden moeten zijn. En 884 inwoners zouden zelfs de 150 jaar zijn gepasseerd. Een woordvoerder van het ministerie zei gisteren dat veel van de ouderen, die nu ‘gemist’ worden, mogelijk al lang geleden overleden zijn, naar het buitenland zijn vertrokken of het contact met hun familie hebben verloren. Het zoekraken van bejaarden komt vaak doordat de gemeentelijke administraties erop vertrouwen dat families het overlijden van verwanten melden. Een dagblad bracht de zaak aan het rollen met de onthulling dat de oudste man van Tokio, de 111-jarige Sogen Kato, al dertig jaar geleden was overleden, terwijl zijn gemummificeerde lichaam al die jaren in het huis van zijn oudste dochter lag. De overheid had de afgelopen 30 jaar het pensioen gewoon doorbetaald. (BBC, AP)