In de geest van de vader

Het is lef hebben. Gewoon je visie tot 2015 presenteren, terwijl economen hevig twisten of de wereldeconomie in een dubbele dip gaat terechtkomen.

Philips schrikt er niet voor terug en presenteert zijn Vision 2015 aanstaande dinsdag in Londen. Een vaag strategisch verhaal kan de top van Philips daar niet ophangen tegen de verzamelde financiële analisten. Die zijn gewend aan de keiharde financiële doelstellingen die Philips zich in 2006 stelde in zijn Vision 2010. Daarin werd de toenemende gerichtheid op opkomende markten en een focus op gezondheidstechnologie, verlichting en consumentenlifestyle gekoppeld aan doelen als een omzetgroei van 6 procent per jaar, een verdubbeling van de winst per aandeel en een stijging van de winstmarge naar 10 tot 11 procent.

Niet dat ze allemaal zijn gehaald, maar dat werd Philips met de crisis die twee jaar later uitbrak vergeven. Zolang er maar een goede uitleg was. Philips heeft zich geliefder gemaakt bij de financiële gemeenschap door zijn toegenomen afrekenbaarheid. Gerard Kleisterlee zal, met de sterke reputatie die hij heeft opgebouwd sinds hij in 2001 topman van Philips werd, volgend jaar geen afscheid willen nemen als een man die zijn opvolger spaarde met softe doelstellingen. En dat is gevaarlijk voor zijn opvolger Frans van Houten.

Dat Van Houten het toch al niet makkelijk zal krijgen, kon hij gisteren bij Nokia zien. Daar werd topman Olli-Pekka Kallasvuo de deur gewezen wegens teleurstellende resultaten. Hij was Mr Nokia, Jorma Ollila, opgevolgd. Ollila was de man die Nokia van een bedrijf met zeer uiteenlopende activiteiten had omgesmeed tot wereldleider in mobieltjes. Dat is Nokia nog, maar het verliest snel marktaandeel omdat het de slag in smartphones dreigt te verliezen. Even niet scherp in innovaties en je bent gezien in de markt van trendgevoelige consumentenelektronica. Een les die Philips al had geleerd, waarna ze zich er deels ook uit heeft teruggetrokken.

Nokia heeft nu voor het eerst een niet-Fin, de Canadees Stephen Elop, aangetrokken voor de toppositie. Philips sloot een buitenlander ook niet uit bij de selectie voor een nieuwe topman, maar koos toch voor een Nederlander. De oude beschermeling van Kleisterlee bij Philips werd ondanks Van Houtens uitstap naar NXP en ING teruggehaald.

Toch mag Van Houten hopen dat Kleisterlee zich aan de aanbevelingen van de code-Tabaksblat houdt en geen commissaris wordt bij Philips. Ook dat is een les van Nokia. Want Kallasvuo, die sinds 1982 werkte bij Nokia, was door Ollila zelf uitgekozen als zijn opvolger. Diezelfde Ollila is nu de president-commissaris die hem er nu uitgooit.

Daan van Lent

    • Daan van Lent