Hulde aan een held

Helden verdienen het om geëerd te worden. Bijvoorbeeld met een Family Hero-broche van ontwerpbureau Tjep. Zo’n vergulde medaille met daarop prominent het woord ‘Opa’, ‘Oma’, ‘Papa’ of ‘Mama’ kan op verjaardagen emotionele reacties ontlokken (te koop à 29,50 euro bij The Frozen Fountain, Prinsengracht 629 in Amsterdam).

Marcel Wanders maakte een soortgelijk eerbetoon: de Hero Pin, een goudkleurig speldje met het woord ‘Held’. Wanders ontwierp het twintig jaar geleden voor zijn geliefde. Want, zegt de ontwerper, „ze was ernstig ziek en het was toen niet altijd duidelijk of we samen oud zouden worden.”

Dit voorjaar kregen de 500.000 abonnees van Libelle een speldje met Wanders’ broche cadeau. De chique sieradengalerie van Louise Smit (Prinsengracht 615 in Amsterdam) verkoopt de Hero-pin sinds kort. Kosten: 5 hele eurocenten. Wanders: „Een klein sieraad dat er voor zorgt dat je speurt naar de beste eigenschappen van mensen.”

    • Arjen Ribbens