Houterig dansende man is impopulair en lijkt ook ongezond

Een fitte danser (boven) en een daddydancer (onder). Beeld Nick Neave et al.

Ook mensenmannen dansen om vrouwen te imponeren. Net als bijvoorbeeld kraan- en paradijsvogels en sommige krabben. Maar als mensenmannen werkelijk een goede indruk willen maken, dan moeten ze wel hun romp, nek en hoofd bewegen. Dat schrijft een team van Britse en Duitse onderzoekers onder leiding van Nick Neave van Northumbria University ( Biology Letters online, 8 september).

Het team liet dertig mannen van 18 tot 35 jaar voor het oog van twaalf camera’s dansen op een eenvoudige beat. Daarna vertaalden zij die dansbewegingen naar een computerstripfiguur – een avatar – die door een panel van 37 vrouwen (ook 18 tot 35 jaar) werd beoordeeld op een schaal van 1 tot en met 7.

De mannen waren geen van allen professionele dansers, maar de vrouwen constateerden toch duidelijk kwaliteitsverschil in de bewegingen. Het laagst scoorde de avatar als hij weliswaar met zijn armen en benen zwaaide, maar zijn romp en nek juist star hield. De Britten noemen dit daddydancing.

Als de avatar met zijn hoofd knikte en draaide, zijn torso draaide en boog, én veel variatie in zulke bewegingen aanbracht, haalde hij de hoogste score. Ook aantrekkelijk was een beweeglijke rechterknie. Dat het juist de rechterknie is, verklaren de onderzoekers uit het feit dat de meeste mensen (vier op de vijf) rechtsbenig zijn.

In hun paper suggereren Neave en collega’s dat dansbewegingen een subtiele indicatie geven van de gezondheid en de fitheid van mannen. En dat vrouwen die subtiele aanwijzingen haarfijn kunnen aflezen. Net zoals sommige hoefdiervrouwtjes, schaaldiervrouwtjes en vogelvrouwtjes dat kunnen. Mannen die soepel en gevarieerd met hun torso zwaaien en hun nek draaien, zouden dus gezond en fit zijn.

Om die hypothese te toetsen, is nog wel meer onderzoek nodig. De eerste stap, het in kaart brengen van onaantrekkelijke en aantrekkelijke bewegingen, is in ieder geval gezet, zo sluit het team het artikel af.

Margriet van der Heijden

Kijk voor de bewegingen op YouTube – zoek met de trefwoorden: ‘good dancing avatar’ en ‘bad dancing avatar’.

    • Margriet van der Heijden