Gesnoeid en uitgeknepen

Voor Ontevreden fondsbeleggers

Winst Procenten meer rendement per jaar

Eeuwenlang vijlden en sneden Hollandse kooplui, edelsmeden en muntmeesters stiekem stukjes van gouden en zilveren munten. De verkoopopbrengst ging in eigen zak. Op dit ‘snoeien’ stond de doodstraf, maar overtreders liepen zelden tegen de lamp. Om het vertrouwen in de gulden te vergroten, kregen onze munten vanaf 1749 een kartelrand. Het snoeien verdween erdoor. Althans, zo leek het. Anno 2010 blijkt snoeien herboren, al is het zonder vijl en mes. De moderne snoeier gebruikt geniepige, digitale rekentrucs. Daar komt men ongestraft mee weg.

Laten we, ter illustratie, inzoomen op de beleggingsfondsen van VIP Invest, de online vermogensbeheerder van Van Lanschot, die onlangs de aandacht trok. De private bank wil af van klanten met minder dan 2,5 ton te beleggen. Die moeten naar de fondsen van VIP Invest. Wat dat kost? Volgens de website een luttele 1 procent beheervergoeding per jaar. In werkelijkheid betaalt de belegger zich blauw. Reken even mee. En ontdek hoe u, ook bij andere fondsen en beheerders, heimelijk gesnoeid en uitgeknepen wordt.

De beheervergoeding van VIP Invest is ten eerste geen 1 procent maar 1,19 procent, want de BTW komt er nog bij. Voor dit bedrag selecteert VIP Invest fondsen. Maar die fondsen maken ook weer kosten. Hoeveel? Dat moet u zelf afleiden uit de financiële bijsluiters (google op fondsnaam + financiële bijsluiter of vraag hem op). Een schatting krijgt u zo: Zoek in de bijsluiter de TER (Total Expense Ratio) en de omloopfactor. De echte jaarlijkse kosten zijn ongeveer: de TER plus 0,008 maal de omloopfactor in procenten.

Deze rekensom komt voor veel actief beheerde aandelenfondsen op minimaal 2 procent en voor obligatiefondsen op bijvoorbeeld 1,2 procent. Tel je deze kosten mee dan is VIP Invest belachelijk duur: een aandelenportefeuille kost u dan jaarlijks 3,2 procent van uw belegde vermogen en een obligatieportefeuille 2,4 procent. We zien dan nog af van aan- en verkoopkosten, spreadkosten, bewaarloon en de kosten van eventuele onderliggende financiële producten. Van een beursrendement van 6 of 7 procent kan zomaar de helft wegsmelten.

Snoeien is een schande, maar sinds jaar en dag legaal. Het is hoog tijd om uzelf tegen inhalige cijfergoochelaars te beschermen.

Snel verdienen

Vraag de bijsluiters op van al uw beleggingsfondsen. Bereken per fonds de echte jaarlijkse kosten (zie hiervoor). Schrik ervan en stap over naar vergelijkbare, breed gespreide indexfondsen met minimale kosten zoals die van Vanguard, Meesman of iShares. Die beleggen uw geld voor maximaal 0,5 procent per jaar.

Risico

Beleggen heeft altijd risico. Maar elke euro minder kosten is een extra euro rendement.

    • Erica Verdegaal