Ex-CDU'er begint een 'Duitse PVV'

In Berlijn is gisteren de oprichting aangekondigd van de Partei für mehr Freiheit und Demokratie, kortweg Die Freiheit. Initiatiefnemer is een lokale politicus die zich verwant voelt met Geert Wilders en de PVV.

Het Berlijnse raadslid René Stadtkewitz is dinsdag geroyeerd als lid van de christen-democratische CDU. Dit gebeurde mede omdat hij een uitnodiging aan Wilders voor een spreekbeurt in Berlijn weigerde in te trekken. De bijeenkomst, gepland op 2 oktober, „gaat gewoon door”, aldus Stadtkewitz op een persconferentie in Berlijn.

Stadtkewitz (45) is sinds 2001 raadslid voor de CDU. Hij heeft de laatste jaren de kritiek van de gevestigde partijen gewekt met zijn opvattingen over de integratie van moslims. De laatste onenigheid met zijn partij ging over de bouw van een moskee in de wijk Pankow. Stadtkewitz is daar tegen.

Nu heeft hij met twee medestanders, oud-CDU’er Marc Doll en internetondernemer en ex-lid van de Piratenpartij Aaron Koenig, de oprichting van Die Freiheit aangekondigd. Hun doel is integratie in Duitsland af te dwingen. „Iedereen die weigert te integreren wordt wat ons betreft aangepakt”, zegt Stadtkewitz. Hij is naar eigen zeggen niet tegen immigranten, „maar wel tegen immigranten die problemen veroorzaken”.

De oprichting van Die Freiheit moet dit jaar een feit zijn. Het initiatief valt samen met een debat in Duitsland over immigranten, aangejaagd door oud-politicus en voormalig Bundesbankbestuurder Thilo Sarrazin. In zijn zojuist verschenen en omstreden bestseller Deutschland schafft sich ab schrijft Sarrazin dat de integratie van moslims is mislukt.

Volgens Stadtkewitz is de kans klein dat Sarrazin tot zijn nieuwe partij zal toetreden. „We weten dat Sarrazin z’n politieke carrière als beëindigd beschouwt. Met de inhoud van zijn boek zijn we het eens. We hopen hem snel te kunnen spreken”.

Stadtkewitz zegt dat Die Freiheit niets te maken wil hebben met Duitse rechts-extremistische partijen als de NPD. Ook ziet hij niets in de denkbeelden van Jean-Marie Le Pen in Frankrijk. Zijn voorbeeld is Geert Wilders. Maar, zegt hij, „dit is Duitsland. We zijn geen filiaal van de PVV. We kijken met belangstelling naar de Nederlanders. Die zijn ons een paar jaar vooruit. We kunnen van ze leren.”

Stadtkewitz hoopt met Die Freiheit „het enorme aantal niet-kiezers” te bereiken. „Kijk naar de laatste verkiezingen in Noordrijn-Westfalen. De opkomst was laag en de grote volkspartijen hebben talloze kiezers verloren.”