Elop helpt Nokia aan marktwaarde

Is Stephen Elop het antwoord op Nokia’s problemen? De benoeming van de Microsoft-manager tot topman van ‘s werelds grootste producent van mobieltjes heeft een eind gemaakt aan weken van speculatie over de toekomst van zijn zwaarbelaagde voorganger, Olli-Pekka Kallasvuo. En er is ook nog eens 1,3 miljard euro toegevoegd aan de marktwaarde van Nokia.

Het besluit om de eerste niet-Finse topman in de 145-jarige geschiedenis van Nokia binnen te halen, duidt erop dat de raad van bestuur het verloren gegane terrein op de concurrentie wil terugwinnen. Anders dan Steve Jobs van Apple en Eric Schmidt van Google – de voornaamste concurrenten van Nokia op de markt voor dure smartphones – is de Canadees geen bekende naam.

Hij is de afgelopen twee jaar hoofd van Microsofts zakelijke divisie geweest, die in 2009 33 procent van de omzet van de Amerikaanse computergigant voor haar rekening nam. Onder zijn bewind is de operationele winstmarge van de divisie geslonken. Maar omdat Nokia de vierde werkgever van Elop in vijf jaar tijd zal zijn, is het moeilijk om zijn vermogen in te schatten om waarde op de langere termijn te scheppen.

Niettemin zal de status van Elop als buitenlander met een software-achtergrond waarschijnlijk een radicale strategische herstructurering van Nokia met zich meebrengen. Veranderingen zullen onvermijdelijk zijn, als hij de kans wil hebben zijn doelstelling – winstgroei op de langere termijn – te verwezenlijken.

Zijn eerste grote besluit betreft de snel te lanceren Symbian 3-toestellen. Als blijkt dat zij zwakke concurrenten voor de iPhone 4 van Apple zullen zijn, zal Elop moeten besluiten of hij wil proberen het bestaande besturingssysteem voor smartphones te verbeteren of dat er een punt achter gezet wordt. Iedere beslissing om een alternatief te omarmen, zoals Google’s Android, kan tussen de twaalf en vierentwintig maanden kosten om te implementeren.

De komst van Elop hoeft niet het einde van de sanering van het bestuur te betekenen. President-commissaris Jorma Ollila, die Nokia in de jaren negentig van een uitdijend conglomeraat liet transformeren in een toonaangevende producent van mobieltjes, heeft gezegd dat hij op zijn plek zal blijven zitten om de overgang te helpen bespoedigen. Maar na het opstappen van zijn goede vriend Kallasvuo kan een eerder vertrek van Ollila niet worden uitgesloten.

Elop heeft een snelle start gemaakt door een deel van de miljarden aan verloren marktwaarde van Nokia goed te maken. Verdere progressie zal trager verlopen.

Una Galani

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen: www.breakingviews.com

    • Una Galani